Predstavnici švajcarske ambasade u Beogradu, spremali su za goste KC "Grad", popularno nacionalno jelo - raklet. Mi smo zavirili u njihovu "kuhinju" i dobili sledeći recept.
S obzirom na to da se na našem tržištu teško može naći baš ovaj sir, za pripremu jela možete koristiti i bilo koji drugi punomasni kravlji sir koji lako može da se istopi.
Osim što smo u KC grad dobili recept, saznali smo i to da se ovo jelo u Švajcarskoj najčešće priprema zimi, ređe kada je toplo vreme, a da se "zaliva" belim vinom, mada to nije pravilo već stvar ukusa, kako su nam rekli "kuvari" iz švajcarske ambasade u Beogradu.
Tradicionalni raklet
Potrebno (za jednu porciju):
- kriška sira za topljenje
- dva krompira
- beli luk, takozvani "baby onions"
- dva krastavca iz turšije
- paradajz ili povrće po želji
Priprema:
Oljuštite krompire, skuvajte ih i presecite na pola. Zagrejte rernu. Isecite sir na četiri jednaka dela. Svaki deo stavite u posudu za pečenje u rerni. Zagrejte sir u rerni dok ne počne da se topi.
Na tanjir poređajte obarene krompire, krastavce, paradajz (ili neko drugo povrće, po izboru) i prelijte sirom.
Sipajte sebi čašu belog vina i "bon appétit"!