Kada kažemo Švajcarska, prvo pomislimo na čokolada i sir, a sada smo saznali i za raklet - njihovo nacionalno jelo koje se sprema od topljenog sira, koji se, pogađate, zove raklet, a koji voli da jede i devojčica Hajdi, glavni lik romana za decu švajcarske književnice Johane Špiri.

S obzirom na to da se na našem tržištu teško može naći baš ovaj sir, za pripremu jela možete koristiti i bilo koji drugi punomasni kravlji sir koji lako može da se istopi.

Osim što smo u KC grad dobili recept, saznali smo i to da se ovo jelo u Švajcarskoj najčešće priprema zimi, ređe kada je toplo vreme, a da se "zaliva" belim vinom, mada to nije pravilo već stvar ukusa, kako su nam rekli "kuvari" iz švajcarske ambasade u Beogradu.

Tradicionalni raklet

Potrebno (za jednu porciju):

- kriška sira za topljenje

- dva krompira

- beli luk, takozvani "baby onions"

- dva krastavca iz turšije

- paradajz ili povrće po želji

Priprema:

Oljuštite krompire, skuvajte ih i presecite na pola. Zagrejte rernu. Isecite sir na četiri jednaka dela. Svaki deo stavite u posudu za pečenje u rerni. Zagrejte sir u rerni dok ne počne da se topi.

Na tanjir poređajte obarene krompire, krastavce, paradajz (ili neko drugo povrće, po izboru) i prelijte sirom.

Sipajte sebi čašu belog vina i "bon appétit"!