Svetski dan sladoleda se slavi svake treće nedelje u julu mesecu i deo je praznika "Svetski mesec sladoleda".

Ovaj praznik se svake godine slavi u Americi. Preporuka je da Dan sladoleda proslavite uz punu činiju vašeg omiljenog ukusa.

Ukoliko volite da probate nešto novo, zavirite u ove recepte i napravite sladoled sa slaninicom ili slanom karamelom i pistaćima!

Slana karamela i pistaći

2 šolje punomasnog mleka

1 kašičica kukurznog skroba

3 kašičice krem sira

pola kašičice morske soli

1 1/4 šolje slatke pavlake

2 /3 šolje šećera

2 kašičice ekstrata od vanile

3/4 pistaća sitno seckanih

1 kašičica svežeg iseckanog ruzmarina

Pomešajte punomasno mleko i kukurzni skrob. Umutite krem sir i so, pa dodajte mešavinu mleka i skroba u to. Drugu, veću posudu napunite ledom.

Zagrejte šećer u šerpici dok ne dobije zlatno braon boju i pazite da vam ne zagori, pošto se to često dešava. U otopljeni šećer dodajte kremu, pa punomasno mleko pa vratite na vatru da provri nekih četiri minuta. Nakon toga sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Potom ga stavite u zamrzivač da se stegne do pola, pa ga izvadite i umešajte pistaće i ruzmarin. Vratite u zamrzivač da se u potpunost stegne.


Sladoled sa slaninicom, kandiram višnjama i crnom čokoladom

Ukoliko ne kupite gotove kandirane višnje, možete i sami da ih napravite. Za to će vam trebati:

8 grama višanja bez koštice

3/4 šolje vode

1/2 šolje šećera

kašičica limunovog soka

nekoliko kapi ekstrata od badema

Za sladoled vam treba:

1 šolja slatke pavlake

1/2 šolje punomasnog mleka

2 kašičice šećera

1/4 braon šećera

prstohvat soli

2 žumanca

pola kašičice ekstrata vanile

1/2 šolje ispržene slaninie iseckane na kockice

1/4 šolje crne čokolade iseckane na kockice

Prvo napravite kandirane višnje.

U šerpici zagrejte trešnje, vodu, šećer i sok od limuna. Pustite da provri, pa kuvajte na tihoj vatri 25 minuta. Poslednjih desetak minuta mešajte neprestano kako se ne bi sve zalepilo. Kada dobijete sirup, sklonite sa vatre i dodajte ekstrat od badema. Kada se višnje ohlade, prespite ih u cediljku i ostavite da se ocede. Sirup iskoritite za neki drugi recept, a do tada ga čuvajte u frižideru.

Napravite sladoled

Pola šolje slatke pavlake sipajte u činiju koja će delimično biti smeštena u šerpu sa ledenom vodom.

U šerpici zagrejte pola šolje pavlake, mleka, šećera i soli, dok se šećeri i so ne istope.

U manju činiju umutite žumanca, pa ih polako spustite u u kremu. Mešajte neprestano, dok se sve lepo ne spoi. Sklonite sa vatre i pomešajte sa pola šolje slatke pavlake koja se hladi od početka. Dodajte vanilu. Ostavite da se sve hladi do sobne temperature.

Potom smesu ubacite u zamrzivač dok se delimično ne zamrzne, pa je izvadite dodajte višnje, slaninu i čokoladu i promešajte lepo. Vratite u zamrzivač da se zamrzne u potpunosti na nekoliko sati.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.