Svetski dan sladoleda se slavi svake treće nedelje u julu mesecu i deo je praznika "Svetski mesec sladoleda".
Ovaj praznik se svake godine slavi u Americi. Preporuka je da Dan sladoleda proslavite uz punu činiju vašeg omiljenog ukusa.
Ukoliko volite da probate nešto novo, zavirite u ove recepte i napravite sladoled sa slaninicom ili slanom karamelom i pistaćima!
Slana karamela i pistaći
2 šolje punomasnog mleka
1 kašičica kukurznog skroba
3 kašičice krem sira
pola kašičice morske soli
1 1/4 šolje slatke pavlake
2 /3 šolje šećera
2 kašičice ekstrata od vanile
3/4 pistaća sitno seckanih
1 kašičica svežeg iseckanog ruzmarina
Pomešajte punomasno mleko i kukurzni skrob. Umutite krem sir i so, pa dodajte mešavinu mleka i skroba u to. Drugu, veću posudu napunite ledom.
Zagrejte šećer u šerpici dok ne dobije zlatno braon boju i pazite da vam ne zagori, pošto se to često dešava. U otopljeni šećer dodajte kremu, pa punomasno mleko pa vratite na vatru da provri nekih četiri minuta. Nakon toga sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Potom ga stavite u zamrzivač da se stegne do pola, pa ga izvadite i umešajte pistaće i ruzmarin. Vratite u zamrzivač da se u potpunost stegne.
Sladoled sa slaninicom, kandiram višnjama i crnom čokoladom
Ukoliko ne kupite gotove kandirane višnje, možete i sami da ih napravite. Za to će vam trebati:
8 grama višanja bez koštice
3/4 šolje vode
1/2 šolje šećera
kašičica limunovog soka
nekoliko kapi ekstrata od badema
Za sladoled vam treba:
1 šolja slatke pavlake
1/2 šolje punomasnog mleka
2 kašičice šećera
1/4 braon šećera
prstohvat soli
2 žumanca
pola kašičice ekstrata vanile
1/2 šolje ispržene slaninie iseckane na kockice
1/4 šolje crne čokolade iseckane na kockice
Prvo napravite kandirane višnje.
U šerpici zagrejte trešnje, vodu, šećer i sok od limuna. Pustite da provri, pa kuvajte na tihoj vatri 25 minuta. Poslednjih desetak minuta mešajte neprestano kako se ne bi sve zalepilo. Kada dobijete sirup, sklonite sa vatre i dodajte ekstrat od badema. Kada se višnje ohlade, prespite ih u cediljku i ostavite da se ocede. Sirup iskoritite za neki drugi recept, a do tada ga čuvajte u frižideru.
Napravite sladoled
Pola šolje slatke pavlake sipajte u činiju koja će delimično biti smeštena u šerpu sa ledenom vodom.
U šerpici zagrejte pola šolje pavlake, mleka, šećera i soli, dok se šećeri i so ne istope.
U manju činiju umutite žumanca, pa ih polako spustite u u kremu. Mešajte neprestano, dok se sve lepo ne spoi. Sklonite sa vatre i pomešajte sa pola šolje slatke pavlake koja se hladi od početka. Dodajte vanilu. Ostavite da se sve hladi do sobne temperature.
Potom smesu ubacite u zamrzivač dok se delimično ne zamrzne, pa je izvadite dodajte višnje, slaninu i čokoladu i promešajte lepo. Vratite u zamrzivač da se zamrzne u potpunosti na nekoliko sati.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.
Istorijska dominacija Crvene zvezde u Ligi šampiona, 5:1! Štutgart razbijen na Marakani, pobeda za sva vremena!
"Poslao bih mu poruku, zbog tebe je Zvezda pobedila 5:1": Vladan Milojević žestoko prozvao Zdravka Kuzmanovića!
"Aranđelovački bunkeraš" bacio petardu na Nemce: Daj igrače Milojeviću, pa ćeš da vidiš šta je fudbal!
Mondo ukrštenica za 28. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ko je osumnjičeni za ubistvo mladića (17) u Leskovcu: Selo ga se plašilo, tukao devojku, policija mu pretresala kuću