Trpeza imperatorke Katarine Velike bila je raznovrsna, a jela su služena u tačno određeno vreme.

Vreme obroka čuvene vladarke bilo je precizno utvrđeno. Ustajala je rano, u šest ujutro, i dan započinjala sa dve šolje veoma jake kafe sa punomasnom pavlakom i tostom sa bademima. Ostatak kafe ostavljala je sluškinjama, koje bi dolivale još ključale vode u posudu i pile tako razblažen napitak.

Ručak je počinjao u jedan sat posle podne i obično se sastojao od tri ili četiri različita jela koja su predstavljala kombinaciju domaće ruske kuhinje i stranih jela popularnih u to vreme. Posle ručka pila je čistu vodu ili je u nju dodavala crne ribizle. Konzumirala je male količine alkoholnih pića - samo čašicu madere po savetu svog lekara, piše "Ruska reč".

Katarina Velika gotovo da nije večerala. Obično bi uveče pojela jednu ili dve jabuke ili bi popila hladnu vodu sa malo soka od bobičastog voća. Smatrala je da lagani obroci uveče sprečavaju glavobolju.

Volela je jednostavnu i zdravu hranu, junetinu na primer. Ovo meso je pravi izvor hranljivih sastojaka. Lako se i brzo vari, pa je posebno pogodno za one koji imaju problema sa želucem. Utiče i na povećanje hemoglobina u krvi i smanjenje holesterola. Preporučuje se sportistima ili onima koji rade teške fizičke poslove, jer povoljno utiče na kosti i mišiće. Ali, i oni koji se bave intelektualnim poslovima trebalo bi da je uvrste u svoj jelovnik, jer poboljšava pamćenje i pozitivno deluje na nervni sistem.

U sve ove dobre strane junetine možete se i sami uveriti ako probate ovaj originalni recept za meko pečeno meso kakvo je jela Katarina Velika.

MEKO PEČENA JUNETINA

Sastojci:

1 kg junećeg mesa (najbolje ramstek)

200 g svinjske masti

3 šolje vode

5 zrna crnog bibera

so po ukusu

1 čen belog luka

2 lista lovora

1 kašičica cimeta

1 kašika sirćeta

1 kašika šećera

Za testo:

1 šolja vode

2 šolje brašna

Priprema:

Stavite šećer, so, sirće, crni biber, cimet, lovor i luk u vodu u koju ćete staviti i komad junetine premazan svinjskom mašću. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi 2-3 dana. Izvadite junetinu iz marinade. Marinadu prokuvajte i ostavite da se ohladi.

Pomešajte vodu i brašno da biste dobili meko testo i razvucite ga do veličine posude za pečenje. Meso stavite u posudu za pečenje, prelijte ga marinadom i pokrijte testom. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C i ostavite da se peče 3 sata. Služite sa kiselim krastavcima i kuvanim krompirom.

Junetina se može servirati u jednom komadu ili isečena popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.