Najpoznatije srpsko piće rakija, pravi se od leta do jeseni, u zavisnosti od voća koje se koristi za pripremu - kajsije, dunje, šljive, višnje, a pije se tokom cele godine. 

Zimi, širom Srbije, ovo žestoko alkoholno piće se kuva i nezaobilano je posluženje na slavama i tokom novogodišnjih i božićnih praznika.  

Probajte oprobani, starinski recept za kuvanu rakiju!

Sastojci:

1 kašičica šećera

1 čaša rakije

1 čaša vode

Priprema:

U džezvi, ili nekoj manjoj posudi, ugrejte šećer dok ne dobije zlatnu, skoro braon boju.

Sklonite posudu sa šporeta i dodajte rakiju i vodu, a zatim vratite na ringlu, na srednju temperauru, i pustite da rakija provri nekoliko puta - svaki put kada počne da vri podignite džezvu, kada prestane da vri vratite je na ringlu, i tako ponovite dva, tri puta, da ispari metil-alkohol.

Ukoliko je rakija slabija, može da se kuva i bez vode.

Kuvana rakija se služi u čašama od debelog stakla, najbolje su one koje imaju dršku, a pije se dok je vruća.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.