Najpoznatije srpsko piće rakija, pravi se od leta do jeseni, u zavisnosti od voća koje se koristi za pripremu - kajsije, dunje, šljive, višnje, a pije se tokom cele godine.
Zimi, širom Srbije, ovo žestoko alkoholno piće se kuva i nezaobilano je posluženje na slavama i tokom novogodišnjih i božićnih praznika.
Probajte oprobani, starinski recept za kuvanu rakiju!
Sastojci:
1 kašičica šećera
1 čaša rakije
1 čaša vode
Priprema:
U džezvi, ili nekoj manjoj posudi, ugrejte šećer dok ne dobije zlatnu, skoro braon boju.
Sklonite posudu sa šporeta i dodajte rakiju i vodu, a zatim vratite na ringlu, na srednju temperauru, i pustite da rakija provri nekoliko puta - svaki put kada počne da vri podignite džezvu, kada prestane da vri vratite je na ringlu, i tako ponovite dva, tri puta, da ispari metil-alkohol.
Ukoliko je rakija slabija, može da se kuva i bez vode.
Kuvana rakija se služi u čašama od debelog stakla, najbolje su one koje imaju dršku, a pije se dok je vruća.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Pukla stotka u "Areni", Zvezda ne da Partizanu da pobegne: Crveno-beli stigli na vrh, sad čekaju derbi!