Napravite domaće energetske štanglice sa orašastim plodovima i suvim voćem

Sjajan recept za zdravu poslasticu!

Evo kako se prave domaće štanglice sa orašastim plodovima i suvim voćem. 

Sastojci:

Dve šolje orašastih plodova (bademi, pistaći, orasi, lešnik, kikiriki)

Pola šolje semenki bundeve

Tri kašike maslinovog ulja

Dve šolje ovsenih pahuljica

1 ¼ šolje suvog voća (grožđe, ribizle, borovnice, kajsije…)

¾ šolje kikiriki putera

½ šolje plus dve kašike meda

Dve kašičice soli

Dve kašičice ekstrakta vanile

Jedno belance

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh stavite orašaste plodove i seme bundeve, pa pecite desetak minuta. Ostavite da se ohlade.

Smanjite rernu na 150 stepeni, podmažite pleh i obložite ga papirom za pečenje. U blender sipajte orašaste plodove i šolju ovsenih pahuljica, sameljite, pa sve zajedno prebacite u veću posudu.

Sameljite i suvo voće koje je veće od grožđa, pa to spojite sa orašastim plodovima. Dodajte šolju ovsenih pahuljica i sve dobro izmešajte, sipajte i tri kašike maslinovog ulja, pa opet promešajte. Na kraju dodajte puter od kikirija, ali nemojte da mešate.

U tiganj srednje veličine stavite med, so i ekstrakt vanile da provri, na vatri srednje jačine. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, povremeno mešajte, dok med ne počne da peni, oko tri minuta.

To odmah nalijte preko kikiriki putera i dobro izmešajte.

Viljuškom umutite belance, pa to dodajte u smesu i mešajte dok belance ne prestane da bude vidljivo.

Celu smesu prebacite u pripremljen pleh i odozgo pritisnite da se sve ravnomerno rasporedi. Pecite dok ne prestane da bude lepljivo i vlažno, oko pola sata. Ostavite da se prohladi pet minuta pa isecite na štangle.

Poslužite kad se potpuno ohlade.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!