Evo kako se prave domaće štanglice sa orašastim plodovima i suvim voćem.
Sastojci:
Dve šolje orašastih plodova (bademi, pistaći, orasi, lešnik, kikiriki)
Pola šolje semenki bundeve
Tri kašike maslinovog ulja
Dve šolje ovsenih pahuljica
1 ¼ šolje suvog voća (grožđe, ribizle, borovnice, kajsije…)
¾ šolje kikiriki putera
½ šolje plus dve kašike meda
Dve kašičice soli
Dve kašičice ekstrakta vanile
Jedno belance
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh stavite orašaste plodove i seme bundeve, pa pecite desetak minuta. Ostavite da se ohlade.
Smanjite rernu na 150 stepeni, podmažite pleh i obložite ga papirom za pečenje. U blender sipajte orašaste plodove i šolju ovsenih pahuljica, sameljite, pa sve zajedno prebacite u veću posudu.
Sameljite i suvo voće koje je veće od grožđa, pa to spojite sa orašastim plodovima. Dodajte šolju ovsenih pahuljica i sve dobro izmešajte, sipajte i tri kašike maslinovog ulja, pa opet promešajte. Na kraju dodajte puter od kikirija, ali nemojte da mešate.
U tiganj srednje veličine stavite med, so i ekstrakt vanile da provri, na vatri srednje jačine. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, povremeno mešajte, dok med ne počne da peni, oko tri minuta.
To odmah nalijte preko kikiriki putera i dobro izmešajte.
Viljuškom umutite belance, pa to dodajte u smesu i mešajte dok belance ne prestane da bude vidljivo.
Celu smesu prebacite u pripremljen pleh i odozgo pritisnite da se sve ravnomerno rasporedi. Pecite dok ne prestane da bude lepljivo i vlažno, oko pola sata. Ostavite da se prohladi pet minuta pa isecite na štangle.
Poslužite kad se potpuno ohlade.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!