Kuhinja

Najpoznatija pogača poreklom iz Toskane, ali po receptu Džejmija Olivera

Izvor mondo.rs

Napravite tradicionalni italijanski specijalitet sa dodatkom nekoliko vrste sireva.

Fokača (focaccia) je tradicionalni italijanski specijalitet koji potiče iz toskanske regije.

To je tanka, hrskava, masna pogača na koju se najčešće stavljaju dodaci poput ruzmarina, maslina, paradajza, inćuna, belog luka, krupne morske soli…

Fokača

Sastojci:
1 kg oštrog brašna
625 ml mlake vode
21 g suvog kvasca
2 kašike soli
2 kašike šećera
malo brašna za posipanje
Punjenje:
maslinovo ulje
170 g parmezana
200 g topivog sira
140 g gorgonzole
2 pune šake rukole
1 šaka svežeg majorana
so
biber
sveže lišće majčine dušice

Priprema:
Aktivirati kvasac. U posudi pomešati brašno, kvasac, so, šećer i pola vode. Promešati rukama i mesiti testo 4-5 minuta. Nauljiti posudu, staviti testo, okrenuti ga da se uljem dobro pokrije cela površina testa, pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste na toplom, oko pola sata. Dobro istisnuti vazduh iz nadošlog testa, pa ga oklagijom razvući na 1 cm debljine. Položiti polovinu testa u veću pobrašnjenu posudu, a druga polovina neka ostane da visi van posude. Testo u posudi obilno poprskati maslinovim uljem i utrljati ga prstima. Preko posuti rukolu, sir i začine, pa još jednom sve prstima pritisnuti. Presaviti drugu polovinu testa, pa prstima pritisnuti ivice. Preko posuti maslinovim uljem, dobro utrljati, pa posuti listovima majčine dušice. Ostaviti da se diže oko pola sata. Peći u rerni na 180°C, 25-30 minuta.