Evo sjajnog recepta za ukusne i mekane rolnice sa krem sirom, susamom i makom, u kojima može da uživa cela porodica.
Sastojci:
125 mililitara mleka
2 ¼ kašičice kvasca
Dve kašičice šećera
60 grama putera (istopiti)
Jedno žumance
330 grama brašna
Kašičica soli
Za nadev:
Tri kašike maka
Tri kašike susama
Dve kašike suvog belog luka
Dve kašike suvog crnog luka
225 grama krem sira
Jedno veće jaje
30 grama brašna
Pet stabljika mladog luka
Kašičica rendane kore limuna
So i biber po ukusu
30 grama putera
Priprema:
Zagrejte mleko i 120 mililitara vode u tiganju srednje veličine, na tihoj vatri. Sklonite tiganj sa vatre, pa u to dodajte kvasac i malo šećera, ostavite sa strane oko pet minuta. Zatim dodajte puter i žumanac i izmešajte.
U posudi pomešajte brašno, preostali šećer i so. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte mešavinu sa kvascem i mešajte da dobijete gusto, pomalo lepljivo testo. Zamesite testo na pobrašnjenoj površini, oblikujte u loptu, pa ostavite da narasta na toplom oko sat i po.
Ponovo zamesite testo, iznova oblikujte u loptu i ostavite da stoji u frižideru četiri sata ili preko noći.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i počnite da pravite nadev.
U tiganju pomešajte susam, mak, crni i beli luk u prahu, i mešajte na tihoj vatri oko tri minuta. Umutite krem sir, jaje i brašno u manjoj posudi, pa u to dodajte iseckan mladi luk, rendanu koru limuna, malo soli i bibera.
Razvucite testo u četvorougao, premažite odozgo nadev sa krem sirom, a zatim pospite mešavinu semenki (dve kašike te mešavine ostavite sa strane), pa urolajte testo kao kada spremate rolat, pa isecite rolnite debljine oko dva i po-tri centimetra i poređajte ih u pleh. Prekrijte rolnice folijom, pa ostavite na toplom da narastu oko sat i po.
Pre nego što ih ubacite u rernu, odozgo pospite dve kašike mešavine semenki, pa pecite oko 25-30 minuta.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!