Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove, tokom '20. godina prošlog veka.
Ana Pavlova, slavna ruska balerina, rođena je u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu. Kao najnadarenija, odmah je dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Postala je primabalerina 1906. godine.
Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski.
Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Budući da se kora od belanaca peče, spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka.
Veruje se da je poslastica napravljena u čast ruske umetnice kad je tokom '20. godina prošlog veka boravila u Australiji i na Novom Zelandu.
Donosimo vam interesantnu zimsku "varijaciju na temu torta Pavlova".
Sastojci:
Karamelisane jabuke
Dve velike kisele jabuke, oprane, očišćene, isečene na tanke kriške
30 grama putera
Kašika soka od limuna
Kašičica ekstrakta vanile
110 grama smeđeg šećera
Dve kašičice cimeta
Četvrtina kašičice narendanog muskatnog oraščića
Pola kašičice soli
70 grama kristal šećera
14 grama gustina
Za koru
5 belanaca (birajte krupnija jaja)
Četvrtina kašičice soka od limuna
150 grama šećera
Krem sa medom
300 mililitara slatke pavlake
65 grama meda
Pola kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni.
U većoj vatrostalnoj posudi pomešajte puter, jabuke, sok od limuna, ekstrakt vanile, smeđi šećer, cimet, so i muskatni oraščić. Stavite u rernu na 40 do 45 minuta, ili dok jauke ne počnu da se karamelizuju.
U manjoj činiji, pomešajte šećer i gustin. Pospite po jabukama, u ravnomernom sloju, vratite u rernu na još petnaestak minuta, pa izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Rernu smanjite na 150 stepeni. U okrugli pleh stavite papir za pečenje.
Mikserom mutite belanca u koja ste dodali nekoliko kapi soka od limuna, kad se stegnu, dodajte polako šećer, miksirajući sve vreme, i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Smesu prespite u pleh i lepo oblikujte površinu.
Stavite da se peče, pa smanjite temperaturu na 140 stepeni, i pecite dok kore ne postanu krckave spolja, a suve iznutra, oko dva sata. Zatim isključite rernu i ostavite pleh unutra, dok se sasvim ne ohladi kora, bar sat i po vremena.
Slatku pavlaku mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šlag, dodajte med, umešajte, zatim i vanilu i miksirajte tako da se lepo sjedini.
Zatim kore prebacite na tanjir za služenje, filujte kremom sa medom i na vrh stavite karamelisane jabuke.