Jednostavan recept za ukusnu musaku sa tunjevinom i karfiolom je odlično rešenje za one dane kad vam se ne provodi mnogo vremena u kuhinji.
Sastojci:
Četiri kašike putera, i još malo za podmazivanje pleha
300 grama tunjevine u salamuri, iz konzerve (ocedite vodu)
Dve šolje punomasog mleka
Pet kašika brašna
Glavica crnog luka, sitno iseckanog
450 grama karfiola, odvojenog "na cvetiće"
Soli i bibera po ukusu
240 grama testenine koju volite (krupnije)
Svež peršun, iseckan
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Puterom podmažite pleh za musaku. Testeninu stavite u ključalu, posoljenu vodu, pa kuvajte oko 4 minuta, a zatim dodajte cvetiće karfiola i ostavite da se kuva dok testenina ne bude gotova, još 5-6 minuta.
Procedite vodu, prespite testeninu i karfiol u činiju, a u istoj šerpi istopite puter, dodajte iseckan luk i dinstajte ga oko 8 minuta. Dodajte brašno, pa kuvajte mešajući još dva minuta, a zatim polako dosipajte mleko, mešajući sve vreme i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Umešajte tunjevinu, testeninu i karfiol, dodajte soli i bibera po ukusu, pa prespite u pleh za musaku.
Pokrijte folijom i pecite petnaestak minuta. Skinite foliju, pa ostavite još desetak minuta u rerni pojačanoj na 220 stepeni, da se uhvati lepa korica. Pospite seckanim peršunom i služite toplo.