Lakše je nego što izgleda: Biftek "velington"

Neka ovaj recept bude vaš "kec u rukavu" za prazničnu trpezu!

Oduševićete goste, a osim što traži malo strpljenja, biftek "velington" pravi se prilično jednostavno.

Sastojci:

Kilogram bifteka

Biber

Pakovanje lisnatog testa

Jedno jaje

Kašika vode

Kašika putera

150 grama pečuraka, opranih, sitno iseckanih

Glavica luka, sitno iseckanog

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. Biftek stavite u podmazan pleh, pobiberite i pecite oko 30 minuta. Pokrijte, ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider na sat vremena.

Rernu ponovo zagrejte na 220 stepeni, umutite jaje s malo vode. Puter istopite u šerpi, dodajte luk i kad poprimi zlatnožutu boju, dodajte pečurke pa dinstajte mešajući dok pečurke ne omekšaju i sva voda ne ispari.

Lisnato testo razvucite na lako pobrašnjenoj površini, premažite jajetom, pa rasporedite pečurke u tankom sloju. Na sredinu stavite biftek, umotajte i pritisnite ivice da se lepo uhvate.

Premažite jajetom, pecite oko 30 minuta, ili dok ne porumeni. (Ako imate termometar za meso, treba da pokaže 60 stepeni.) Služite toplo.