Francuzi obožavaju ove veoma male pogače sa sirom i vlašcem, a kada ih probate, biće vam jasno i zašto!
Sastojci:
230 mililitara vode
85 grama margarina
Pola kašičice morske soli
¼ kašičice bibera
90 grama brašna
Četiri jaja
110 grama Gauda sira
1/3 šolje sveže iseckanog vlašca
1/8 kašičice muskatnog oraščića
Za preliv:
Jedno jaje
Kašika vode
40 grama Gauda sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
U većem tiganju pomešajte prva četiri sastojka (vodu, margarin, so i biber), pa pustite da provri i sklonite sa vatre. Dodajte brašno i izmešajte da nestanu grudvice. Stavite na vatru srednje jačine i mešajte dok smesa ne počne da se povlači ka sredini i formira loptu, oko tri minuta.
Prebacite smesu u veću posudu, pa u to dodajte po jedno jaje, mešajući između svakog dodavanja. Nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i sjajna, pa u to dodajte rendani sir, vlašac i muskatni oraščić. Kašičicom vadite testo i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Da biste napravili preliv umutite jaje i vodu, pa premažite preko pogačica i pospite rendanim sirom. Pecite dok ne postanu čvršće i zlatno-braon boje, 20-15 minuta. Poslužite ih tople.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!