Francuzi ih obožavaju: Krckavi i neodoljivi zalogajčići sa sirom i vlašcem

Pogačice sa sirom na francuski način!

Francuzi obožavaju ove veoma male pogače sa sirom i vlašcem, a kada ih probate, biće vam jasno i zašto!

Sastojci:

230 mililitara vode

85 grama margarina

Pola kašičice morske soli

¼ kašičice bibera

90 grama brašna

Četiri jaja

110 grama Gauda sira

1/3 šolje sveže iseckanog vlašca

1/8 kašičice muskatnog oraščića

Za preliv:

Jedno jaje

Kašika vode

40 grama Gauda sira

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

U većem tiganju pomešajte prva četiri sastojka (vodu, margarin, so i biber), pa pustite da provri i sklonite sa vatre. Dodajte brašno i izmešajte da nestanu grudvice. Stavite na vatru srednje jačine i mešajte dok smesa ne počne da se povlači ka sredini i formira loptu, oko tri minuta.

Prebacite smesu u veću posudu, pa u to dodajte po jedno jaje, mešajući između svakog dodavanja. Nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i sjajna, pa u to dodajte rendani sir, vlašac i muskatni oraščić. Kašičicom vadite testo i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Da biste napravili preliv umutite jaje i vodu, pa premažite preko pogačica i pospite rendanim sirom. Pecite dok ne postanu čvršće i zlatno-braon boje, 20-15 minuta. Poslužite ih tople.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!