Savršen prilog uz meso: Rižoto od povrća i vina na francuski način

Pirinač na nešto drugačiji način.

Pikantni rižoto sa povrćem ukuvan u belom vinu, idealna prilog uz pečeno meso. 

Umesto graška i kukuruza, možete da koristite i šargarepu.

Sastojci:

1 l kokošjeg bujona

prstohvat šafrana

30 ml maslinovog ulja

15 g putera

1 iseckani crni luk

1 iseckan čen belog luka

400 g pirinča

350 g bundeve

350 g smrznutog graška

300 g kukuruza šećerca

150 ml suvog belog vina

so

biber

1 limun

50 g narendanog parmezana

½ kašičice iseckanog ruzmarina

Priprema:

Prokuvati 300 ml bujona, skloniti s vatre i umešati šafran. Iseckan crni i beli luk propržiti na mešavini vrelog ulja i putera, koliko da omekšaju. Dodati pirinač, grašak, kukuruz i bundevu iseckanu na kockice. Mešati par minuta, pa dodati vino i kuvati par sekundi da alkohol ispari, a potom sipati bujon sa šafranom. Kuvati na laganoj vatri, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne upije bujon. Dolivati bujon i kuvati sve dok pirinač ne omeška. Začiniti po ukusu, pa umešati narendanu koru i sok od limuna i parmezan, a zatim ukrasiti ruzmarinom.