Po originalnom receptu, ova najpoznatija mađarska torta se pravi od sedam, a ne 14 kora, kako je kod nas običaj.
Nekada je ova torta bila obavezan deo rođendanskih, slavskih i brojnih svečanih trpeza...
Sastojci:
Kore:
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
Fil:
4 jajeta
150 g šećera u prahu
5 vanilin šećera
200 g čokolade
250 g putera
Šećerna glazura:
300 g šećera
3 kašike limunovog soka
Priprema:
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati 4 kašike šećera i ponovo sve čvrsto umutiti. Žumanca ručno mutiti sa 4 kašike šećera dok masa ne posvetli. U belanca dodati žumanca i lagano promešati, dok se smesa ne sjedini. U prethodno zagrejanoj rermi ispeći 14 tankih kora (u plehu obloženom papirom za pečenje). Fil: Na pari mutiti jaja sa šećerom u prahu i 1 kesicom vanilin šećera dok se ne dobije gusta smesa. Skloniti s vatre, pa dodati čokoladu i mešati dok se potpuno ne otopi. Penasto umutiti puter i kada se fil dobro ohladi, sve spojiti. Nafilovati 13 kora i premazati celu tortu. Šećerna glazura: Šećer i limunov sok zagrejati na vatri dok se ne dobije tečna, smeđa glazura, pa preliti preko poslednje kore. Nožem premazanim puterom koru iseći na šnite. Šnite dekorativno poslagati po vrhu torte.
"Ovo je trenutak da njemu odgovorim, kome nije jasno objasniću opet": Željko se naljutio, Partizan je oštećen
"Gde ide ABA liga sa ovakvim suđenjem? Partizan će da stavi prst na čelo": Mijailović podigao glas zbog grešaka
Uroš Blažić pretučen u zatvoru u Smederevu: Ubica iz Mladenovca stupio u štrajk glađu
Crvena zvezda hoće licencu Evrolige! Željko Drčelić otkrio detalje, na tome se već radi
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju