Po originalnom receptu, ova najpoznatija mađarska torta se pravi od sedam, a ne 14 kora, kako je kod nas običaj.

Nekada je ova torta bila obavezan deo rođendanskih, slavskih i brojnih svečanih trpeza...

Sastojci:

Kore:

8 jaja

8 kašika šećera

8 kašika brašna

Fil:

4 jajeta

150 g šećera u prahu

5 vanilin šećera

200 g čokolade

250 g putera

Šećerna glazura:

300 g šećera

3 kašike limunovog soka

Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati 4 kašike šećera i ponovo sve čvrsto umutiti. Žumanca ručno mutiti sa 4 kašike šećera dok masa ne posvetli. U belanca dodati žumanca i lagano promešati, dok se smesa ne sjedini. U prethodno zagrejanoj rermi ispeći 14 tankih kora (u plehu obloženom papirom za pečenje). Fil: Na pari mutiti jaja sa šećerom u prahu i 1 kesicom vanilin šećera dok se ne dobije gusta smesa. Skloniti s vatre, pa dodati čokoladu i mešati dok se potpuno ne otopi. Penasto umutiti puter i kada se fil dobro ohladi, sve spojiti. Nafilovati 13 kora i premazati celu tortu. Šećerna glazura: Šećer i limunov sok zagrejati na vatri dok se ne dobije tečna, smeđa glazura, pa preliti preko poslednje kore. Nožem premazanim puterom koru iseći na šnite. Šnite dekorativno poslagati po vrhu torte.