Spolja hrskave, iznutra meke: Pileće rolnice u slanini

Piletina na gurmanski način.

Uz pileće rolnice napravite i sos!

Sok koji nastao tokom pečenja stavite u šerpicu, dodajte malo putera i kašičicu brašna. Kratko propržite zalivajući belim vinom, pa začinite i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim, sos procedite i služite s mesom.

Sastojci:

2 pileća bela mesa

120-150 g pršute ili slanine

Fil:

30 g putera

1 glavica crnog luka

50 g slanine

2 čena belog luka

5 mariniranih maslina

1 kašika pinjola

1 kašika peršuna

1 kašika bosiljka

1 kašika žalfije

2 kašike senfa

so

biber

1 čaša od 2,5 dl hlebnih mrvica

1 jaje

2 kisele jabuke

Priprema:

Filete očistiti od žilica, oprati, osušiti i iseći po dužini (ne do kraja) kao šniclu. Meso istući tučkom i rastanjiti, pa posuti solju i biberom. Na puteru propržiti sitno iseckan crni luk i slaninu. Izvaditi iz tiganja i ostaviti da se ohladi. Sitno iseckati sveže listiće peršuna, žalfije i bosiljka. Dodati propržene pinjole, hlebne mrvice, umućeno jaje i so i biber po ukusu. U smesu umešati ohlađeni luk i slaninu i izmešati da se sastojci lepo sjedine. Pripremljenom smesom premazati meso i urolati. Rolnice umotati u tanko isečenu pršutu ili slaninu. U pleh za pečenje poređati jabuke isečene na kriškice, a preko staviti rolnice od mesa. Peći oko 35-40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.