Obožavaćete ga: Jednostavan kolač po receptu Marte Stjuart

Sprema se veoma jednostavno, a maslinovo ulje mu da je mekoću, kaže čuvena Marta Stjuart.

Marta Stjuart kaže da ovaj kolač treba da ume da pripremi svaka domaćica - sastoji se od prilično jednostavne kore, a služi se uz slatku pavlaku i maskarpone sir sa malo voća. 

Sastojci:

¾ šolje maslinovog ulja

Šolja i po brašna

Pola kašičice praška za pecivo

1 ¼ kašičice soli

Dve kašičice rendane kore limuna

Tri kašike sveže ceđenog limunovog soka

Pet jaja

1/3 šolje šećera plus ¾ šolje šećera

Šećer u prahu za posipanje

Četiri šolje svežeg voća (brusnice, borovnice, jagode)

¼ šolje šećera

Kašika limunovog soka

Dve šolje slatke pavlake

220 grama maskarpone sira

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje.

Pomešajte brašno, brašak za pecivo, so i rendanu koru limuna. U odvojenoj posudi mikserom umutite belanca da dobijete penu, pa polako dodajte 1/3 šolje šećera, mutite još 3-4 minuta.

U posebnoj posudi umutite žumanca sa preostalih ¾ šolje šećera, a zatim u to dodajte ulje i limunov sok. Dodajte u to brašno i izmešajte, pa dodajte smesu sa umućenim belancima i blago promešajte. Smesu prebacite u pripremljen pleh i pecite oko 45-55 minuta.

Dok se kolač hladi, pomešajte voće sa dve kašike šećera i limunovim sokom. Ostavite da odstoji oko pola sata. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte maskarpone i preostale dve kašike šećera, pa umutite.

Ispečen kolač pospite šećerom u prahu, a kada parče stavite na tanjir, dodajte odozgo kuglu umućene slatke pavlake i malo voća.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!