Jedino što zahteva vreme prilikom pravljenja ovog kolača je pečenje, svi ostali koraci su vrlo brzi i laki.

Sastojci:

110 grama putera

Jedan limun

Pola kilograma zaleđenih višanja ili borovnica

Dve kašike šećera plus šolja šećera

Dve šolje brašna

Dve kašičice praška za pecivo

Pola kašičice soli

¼ kašičice sode bikarbone

Tri veća jaja

Dve šolje punomasnog jogurta

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Za to vreme, puter istopite u tiganju na vatri srednje jačine, pa ostavite da se ohladi. U to narendajte koru celog limuna, iscedite dve kašike limunovog soka i ostavite sa strane.

Kašiku istopljenog putera namažite po pleh, obložite ga papirom za pečenje, pa u pleh stavite višnje, dve kašike šećera i dve kašike istopljenog putera, pa izmešajte. Pecite višnje oko 40-50 minuta ili dok sok koji otpuste na postane gust i ne stvore se mehurići. Smanjite rernu na 180 stepeni.

U većoj posudi pomešajte dve šolje brašna, dve kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, ¼ kašičice sode bikarbine i šolju šećera. U sredini napravite udubljenje, pa u to dodajte tri umućena jaja, šolju jogurta i dve kašičice limunove kore, kao i preostali puter.

Dobro sve izmešajte, pa zatim ovu smesu nalijte u pleh preko voća i pecite oko 45-55 minuta ili dok kolač ne postane zlatno-braon boje.

Ostavite kolač da se prohladi, zatim ga prevrnite na veliku tacnu i ostavite da se potpuno ohladi.

Pomešajte preostalu šolju punomasnog jogurta i kašiku-dve šećera, pa po kašiku ovog preliva stavite na svako parče kolača pre služenja.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!