Sicilijanski specijalitet kome nećete odoleti: Obavezno probajte kaponatu!

Kažu da ga svaka porodica u Italiji priprema po svom ličnom receptu...

Tradicionalno italijansko varivo od patlidžana i paprike, vodi poreklo sa Sicilije.

Kako lokalni stanovnici tvrde, svaka porodica im asvoj lični recept za ovo jelo, ali ono što je svima zajedničko jeste savršen ukus.

Sastojci:

4-5 plavih patlidžana

250 g crnog luka

1 kg paradajza

100 g maslina

50 g kapara

1 ljuta papričica

2 stabljike celera

100 ml ulja (mešavina maslinovog i suncokretovog)

3 kašike vinskog sirćeta

so

1 kašičica šećera

bosiljak

1 kašika biljnog začina

Priprema:

Patlidžane iseći na manje kocke, posoliti i ostaviti da odstoje najmanje pola sata. U veliki tiganj staviti deo ulja i naseckani luk, kratko ga prepeći, pa dinstati uz dolivanje malo vode dok ne omekša. Dodati iseckan paradajz (zajedno sa sokom) i nastaviti s dinstanjem dok se sos ne zgusne. Patlidžane isprati vrućom vodom, ocediti i dobro osušiti, pa ih prepeći u drugom tiganju, na preostalom ulju. Dodati iseckan celer i sve zajedno još kratko prepeći. Zatim, patlidžane i celer umešati u sos od paradajza, dodati isečene masline, oprane i oceđene kapare i začin C. Sve izmešati i lagano dinstati još otprilike 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu. Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo poklopiti. Pred kraj kuvanja, dodati sušeni bosiljak.