Tradicionalno italijansko varivo od patlidžana i paprike, vodi poreklo sa Sicilije.
Kako lokalni stanovnici tvrde, svaka porodica im asvoj lični recept za ovo jelo, ali ono što je svima zajedničko jeste savršen ukus.
Sastojci:
4-5 plavih patlidžana
250 g crnog luka
1 kg paradajza
100 g maslina
50 g kapara
1 ljuta papričica
2 stabljike celera
100 ml ulja (mešavina maslinovog i suncokretovog)
3 kašike vinskog sirćeta
so
1 kašičica šećera
bosiljak
1 kašika biljnog začina
Priprema:
Patlidžane iseći na manje kocke, posoliti i ostaviti da odstoje najmanje pola sata. U veliki tiganj staviti deo ulja i naseckani luk, kratko ga prepeći, pa dinstati uz dolivanje malo vode dok ne omekša. Dodati iseckan paradajz (zajedno sa sokom) i nastaviti s dinstanjem dok se sos ne zgusne. Patlidžane isprati vrućom vodom, ocediti i dobro osušiti, pa ih prepeći u drugom tiganju, na preostalom ulju. Dodati iseckan celer i sve zajedno još kratko prepeći. Zatim, patlidžane i celer umešati u sos od paradajza, dodati isečene masline, oprane i oceđene kapare i začin C. Sve izmešati i lagano dinstati još otprilike 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu. Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo poklopiti. Pred kraj kuvanja, dodati sušeni bosiljak.