Ukoliko nemate svež, niti suvi kvasac, napravite sami ovaj ukusni hleb od najosnovnijih sastojaka.
Preporuka je da umesite testo uveče, biće lepši!
Sastojci:
1 kg brašna (integralno)
1 - 1,5 kašika soli
800-900 ml mlake vode
prstohvat šećera
2-3 kašičice semenki suncokreta (po želji)
Priprema:
Pomešati brašno i semenke (po želji), pa doliti vodu u koju je prethodno razmućena so. Sve dobro izmešati, dodati prstohvat šećera i ponovo izmešati. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoji najmanje šest sati (najbolje je zamesiti uveče). Naraslo testo premesiti jedno, ostaviti još malo da odstoji, pa oblikovati u veknu i staviti u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta.