Kuhinja

U centru praznične trpeze: Najlepša i najukusnija uskršnja pogača

Autor Maja Gašić

Najveći hrišćanski praznik nam se bliži, odaberite najbolje recepte na vreme!

Ukrasite uskršnju pogaču sa nekoliko ofarbanih jaja, izgledaće savršeno!

Sastojci:

2 žumanceta 

1 kašika masti

100 g margarina 

650 g brašna 

1 kockica kvasca

1 kašičica šećera 

2 kašičice soli 

350 ml mleka

Premazivanje:

1 žumance 

malo mleka

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Žumanca sjediniti sa mašću, dodati nadošli kvasac, so i brašno i umesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da testo nadođe. Nadošlo testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki razvući u digi valjak, pa premazati margarinomi uplesti kao na slici. Složiti u u namašćenu okruglu tepsiju (prečnika 26 cm), pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da pogača nadođe. Premazati žumancetom umućenim s mlekom. Peći 5 minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni C, zatim pokriti papirom za pečenje, smanjiti temperaturu na 180 stepeni C i peći još 30-35 minuta.

Tagovi