Isprobajte ovaj jednostavan recept za savršenu tortu koja se pravi za manje od sat vremena!
Sastojci:
Za kore
Dve šolje rendanih jabuka (bez kore)
300 grama šećera
250 grama putera, na sobnoj temperaturi
Četiri krupnija jaja, na sobnoj temperaturi
Dve kašičice ekstrakta vanile
240 grama brašna
Kašičica i po praška za pecivo
Dve kašičice sode bikarbone
Dve kašičice cimeta
Kašičica soli
Za fil
125 grama putera, na sobnoj temperaturi
150 grama krem sira, na sobnoj temperaturi
Kašičica ekstrakta vanile
Pola kašičice soli
250 grama šećera u prahu
Za karamel preliv
100 grama šećera
45 grama putera, na sobnoj temperaturi
Pola kašičice soli
60 mililitara slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U dva okrugla pleha prečnika oko 20 centimetara stavite papir za pečenje.
Za kore, u činiji mikserom mutite šećer i puter oko dva minuta, dok ne dobijete laganu, penastu smesu. Dodajte jaja i ekstrakt vanile i miksirajte dok se lepo ne sjedini. Zatim dodajte narendane jabuke. U odvojenoj činiji pomešajte suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so, a onda ih dodajte smesi sa jabukama, muteći mikserom na srednjoj brzini, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Podelite u dva pleha, poravnajte i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta, ili dok čačkalica kojom ste bocnuli kore ne izađe suva. Izvadite iz rerne i sačekajte da se sasvim ohladi.
Dok se kore peku, napravite fil. Mikserom mutite krem sir dok ne dobijete laku, penastu smesu, oko četiri, pet minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu, pa miksirajte još dva, tri minuta, dok se lepo ne sjedini.
Karamel sos pravite u manjoj šerpici, u kojoj ćete na tihoj vatri grejati šećer dok ne počne da se karamelizuje, mešajući na svakih dvadesetak sekundi. Kad se šećer sasvim otopi, sklonite sa vatre i brzo dodajte puter, mešajući sve vreme. Zatim dodajte slatku pavlaku i so, i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.
Prvu koru filujte polovinom krema, stavite drugu koru i pritisnite da se lepo poravna, premažite ostatkom fila i poravnajte odozgo. Prelijte tortu, puštajući da vam se karamel slije niz ivice torte.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.