Oduševiće vas: Karamel torta sa jabukama

Savršena kombinacija ukusa sjedinjena u sočnoj torti koja će vas oduševiti!

Isprobajte ovaj jednostavan recept za savršenu tortu koja se pravi za manje od sat vremena!

Sastojci:

Za kore

Dve šolje rendanih jabuka (bez kore)

300 grama šećera

250 grama putera, na sobnoj temperaturi

Četiri krupnija jaja, na sobnoj temperaturi

Dve kašičice ekstrakta vanile

240 grama brašna

Kašičica i po praška za pecivo

Dve kašičice sode bikarbone

Dve kašičice cimeta

Kašičica soli

Za fil

125 grama putera, na sobnoj temperaturi

150 grama krem sira, na sobnoj temperaturi

Kašičica ekstrakta vanile

Pola kašičice soli

250 grama šećera u prahu

Za karamel preliv

100 grama šećera

45 grama putera, na sobnoj temperaturi

Pola kašičice soli

60 mililitara slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U dva okrugla pleha prečnika oko 20 centimetara stavite papir za pečenje.

Za kore, u činiji mikserom mutite šećer i puter oko dva minuta, dok ne dobijete laganu, penastu smesu. Dodajte jaja i ekstrakt vanile i miksirajte dok se lepo ne sjedini. Zatim dodajte narendane jabuke. U odvojenoj činiji pomešajte suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so, a onda ih dodajte smesi sa jabukama, muteći mikserom na srednjoj brzini, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Podelite u dva pleha, poravnajte i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta, ili dok čačkalica kojom ste bocnuli kore ne izađe suva. Izvadite iz rerne i sačekajte da se sasvim ohladi.

Dok se kore peku, napravite fil. Mikserom mutite krem sir dok ne dobijete laku, penastu smesu, oko četiri, pet minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu, pa miksirajte još dva, tri minuta, dok se lepo ne sjedini.

Karamel sos pravite u manjoj šerpici, u kojoj ćete na tihoj vatri grejati šećer dok ne počne da se karamelizuje, mešajući na svakih dvadesetak sekundi. Kad se šećer sasvim otopi, sklonite sa vatre i brzo dodajte puter, mešajući sve vreme. Zatim dodajte slatku pavlaku i so, i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.

Prvu koru filujte polovinom krema, stavite drugu koru i pritisnite da se lepo poravna, premažite ostatkom fila i poravnajte odozgo. Prelijte tortu, puštajući da vam se karamel slije niz ivice torte.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.