Ručak "na brzaka": Njoke od šargarepe sa parmezanom i žalfijom

Jednostavan recept za ukusne njoke od šargarepe će vas oduševiti!

Njoke od šargarepe su vrlo ukusne, lepe na oko i malčice zdravije od onih od krompira. Lako se prave, a kad ih jednom probate, sigurno ćete ih praviti ponovo!

Sastojci:

Dve šolje šargarepe, oprane, očišćene i iseckane

Dva žumanca

Soli i bibera po ukusu

30 grama izrendanog parmezana, i još malo za serviranje

180 grama brašna

115 grama putera

Tri čena belog luka, sitno iseckana

Četvrtina šolje listova žalfije

Priprema:

Šargarepu kuvajte dok sasvim ne omekša, oko 15 minuta, pa procedite. Sipajte u veću činiju, i gnječilicom za pire krompir napravite glatku smesu. Dodajte žumanca, rendani parmezan i posolite, pa mikserom mutite dok se ne ujednači. Postepeno dosipajte brašno i mutite mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.

Radnu površinu pospite brašnom. Testo podelite na tri dela, pa svaki oblikujte u "valjak" širine oko centimetar i po, i nožem secite na komadiće duge oko dva centimetra. U većoj šerpi, posoljenu vodu zagrejte do ključanja, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu, oko četiri, pet minuta, a zatim procedite.

U drugoj plićoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri, i kuvajte mešajući dok ne postane svetlosmeđ, i poprimi orašast miris, osam do deset minuta. Dodajte beli luk i listove žalfije, i dinstajte minut ili dva, a zatim dodajtenjoke i propržite još malo, mešajući povremeno. Pospite biberom i parmezanom, i služite toplo.