Kuhinja

ORIGINALNI italijanski recept: Putaneska pasta

Autor Maja Gašić

Ukusi mirisi Mediterana, pasta koja će vas oduševiti.

Sastojci:

4 konzerve tunjevine (od 115 g) u maslinovom ulju

1 glavica crnog luka

100 g crvene paprike

2 čena belog luka

Možda će vas zanimati

3 konzerve inćuna (od 115 g) u biljnom ulju

1 kašičica ljute mlevene crvene paprike

400 g paradajza

1/2 kašičice suvog origana

so

biber

120 g zelenih maslina bez koštica

300 g taljatela

Priprema:

Tunjevinu ocediti (ulje sačuvati) i izdeliti na manje komade. Sačuvano ulje zagrejati u dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri. Dodati iseckani luk, papriku isečenu na kockice i pržiti dok ne omekša. Dodati beli luk, iseckane inćune i mlevenu papriku. Pržiti uz mešanje još 1-2 minuta. Dodati iseckan paradajz, origano i pustiti da provri sve zajedno. Zatim, smanjiti vatru i dinstati oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne. Začiniti solju i biberom. Umešati tunjevinu i masline. Skuvati taljatele u slanoj vodi da budu "al dente", ocediti i sjediniti sa sosom. Kratko prokuvati i služiti toplo.