Da li je svejedno kada koristite svež ili suvi kvasac? Većina domaćica više voli svež jer je od njega testo mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribegava kada je u žurbi.
A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca? Ako niste sigurni koji i kada da koristite, američki profesionalci sa Kulinarskog instituta u Hajd Parku otkrili su koje su prednosti i mane jednog i drugog...
Sveži kvasac je najbolji za recepte koji zahtevaju da se testo više od jednom premesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Loša strane? Izuzetno je "nestabilan", odnosno lako se kvari. Osim toga, osetljiv je prilikom pripreme. Ako temperatura vode pređe 45 stepeni Celzijusovih, postoji velika verovatnoća da će se "uništiti", odnosno neće ispoljiti svoja svojstva i učiniti da testo naraste.
S druge strane, suvi kvasac je prilično stabilan i može da traje praktično godinama u drižideru, a da ne izgubi moć dizanja. Malo je tolerantniji na više temperature (do 50 stepeni Celzijusovih). Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.