Jafa kolač je popularan širom sveta, a iako biste pomislili da nosi ime po popularnom keksu, zapravo su oba nazvana po sorti pomorandže koja ima malo koštica, a debelu koru, zbog čega je bila izuzetno pogodna za izvoz i trgovinu.
Jafa kolač možete napraviti i kod kuće i tu su vam provereni recepti odličan saveznik - kao što je ovaj!
Sastojci:
180 grama maslaca
180 grama šećera
180 grama brašna
Kesica praška za pecivo
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
300 mililitara soka od pomorandže
Kesica želatina
200 mililitara pavlake
200 grama tamne čokolade
Priprema:
Zagrejte sok od pomorandže u šerpi, nemojte da pustite da proključa, i dodajte mu želatin. Mešajte dok se ne rastopi i izlijte ga u duboki tanjir, prekrijte providnom folijom i kada se ohladi stavite u frižider.
Penasto umutite maslac i šećer, dodajte jaja i vanilu, pa špatulom umešajte brašno. Zagrejte rernu na 160 stepeni, testo poravnajte u okruglom plehu i pecite 30-35 minuta, dok lepo ne porumeni sa svih strana.
Pavlaku zagrejte skoro do ključanja, sklonite s vatre i umešajte čokoladu. Mutite dok se potpuno ne rastopi. Na ohlađeni kolač stavite najpre žele od pomorandže, zatim pažljivo prelijte čokoladnom glazurom i ohladite do sobne temperature, pa servirajte.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.