Krompir je jedna od namirnica koju u Srbiji najčešće koristimo i pravimo od njega zaista razna jela. Ako želite da probate nešto novo, tu su kroketi od krompira - hrskavi spolja, mekani iznutra, nema šanse da vam se ne svide!
Sastojci:
- 600 grama krompira
- 60 grama puera
- 40 mililitara mleka
- Pola kašičice soli
- Dva jaja
- Tri do četiri kašike brašna
- Tri kašike prezli
- Ulje za prženje
Priprema:
Krompira najpre oljuštite pa isecite na manje komade, prelijte vodom i skuvajte. Kada je krompir kuvan, stavite ga na četiri-pet minuta na cediljku, kako bi otpustio višak vode. Zatim ga prebacite u posudu, dodajte so i puter, pa izdrobite i dodajte mleko. Dobro izmešajte ili umutite, tako da dobijete kremastu pire smesu.
Pripremite posudu koja može u zamrzivač i preko nje stavite komad streč folije. Pire sipajte u špric ili kesu čiju ćete ivicu odrezati, a zatim ga istiskajte celom dužinom posude i to ponavljajte sa celom smesom.
Ostavite u zamrzivaču oko dva sata.
Po vađenju iz zamrzivača, smesu isecite na komade željene veličine.
U odvojene posude sipajte brašno, prezle i jaja, pa zatim isečene krokete uvaljajte najpre u brašno, jaja, pa prezle i pržite u zagrejanom ulju. Pazite da prilikom prženja kroketi ne ostanu predugo na vatri jer će usled toplote krompir početi da curi – dovoljno je da kratko propržite tek da se okolo stvori hrskava korica.
Pržene krokete vadite na ubrus da se ocedi višak ulja i uživajte u ukusnom obroku!
(MONDO)