AKCIJANJE

BIO SAM POZITIVAN NA (VOJNIČKOM) TESTU: Ovako izgleda provera izdržljivosti za armiju (VIDEO)

Izvor Mondo video

Zatrpani smo motivacionom fitnes propagadnonm – ne odustaj, bori se, neka boli – začinjenom opštim mestima o izlasku iz zone komfora i pop-psihologijom koja, između ostalog, pumpa kako treba da slušamo sebe… Može li to da se oseti, živi i doživi, realno?

boot camp
Izvor: Mondo - Akcijanje

Jedna od opcija je, doživeo sam – boot camp, vojnički princip treninga na otvorenom, prilagođen vežbačima različith potencijala, koji Beograđanin Marko Mažar promoviše, živi i radi od 2011. godine.

„Dobrodošli u moj fitnes centar“, govori Mažar za Košutnjak.

Tu je odrastao, slavio rođenje dvoje svoje dece, tu trenira, trenira druge. Tu je završio Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, gde danas gostuje kao predavač na predmetu rekreacija. „Ne mislim da je neko Bogom dan ako je završio ovaj fakultet, ali je važna stvar kada znate suštinu – a to je metodika. Svi radimo iste ili slične vežbe, ali fizička spremnost dolazi kada se uspostvai ravnoteža između treninga i oporavka, a to se da naučiti na ovom mestu“, priča trener koji se za svoju rekeraciju pridigne u pet ujutru, posle je posvećen drugima.

Srednji rast, široka ramena, stamen stav, jak vrat, glava bez kose – svaka sličnost sa Edvardom Nortonom u glavnoj ulozi filma „Američki kurs X“ je slučajna.

„U američkoj vojsci, kada prođete boot camp, tačnije regrutaciju, postajete marinac, otuda taj naziv za ovakav princip treninga“, objašnjava. „Ništa nije novo. Novo je staro, a zaboravljeno“, dodaje osvrt na vežbe koje zadaje svojim polaznicima. Mene čekaju tri različita testa za celo telo.

Prvo što je odl skul testiranje – izdržaj u zgibu. „Do 30 sekundi je početni nivo. Iznad minuta bi se moglo reći da si ozbiljan rekreativac, a od minut i po pa nadalje – postaješ vojnik“, komentariše skalu (ne)uspeha.

Vežbači pozdravljaju mog domaćina, sunčano je, skoro da je gužva na vežbalištu. Ipak, sunce nije presudan faktor za Mažara i njegove saborce. „Ideja je da se trenira u svim vremenskim uslovima“, jasan je.

Trening na livadi, u šumi ili nadomak reke, koji su lična karta boot camp koncepta, neće plaćati vaše račune, ili doprineti tome da izlečite bolesnog člana porodice, ali sigurno će učiniti da očvrsnete, fizički, pogotovo mentalno, a nije li to potrebno svakom od nas, kao preduslov za sve ostalo?

Drugi test su sklekovi, na jedan zabavan način, uz muziku. „Postoje momci koji mogu da urade mnogo sklekova u seriji, ali u ovom izazovu postoje dve različite kontrakcije, sklek i izdržaj, što šokira telo…“. Za vreme pesme Bring Sally Up od Moby-ja, koja traje tri i po minuta, ide se gore u sklek, pa dole u izdržaj. „Od 20 sportista, 19 ne uspe“, ističe. Pesma kreće sad…

Okej, držim se, vreme je za uzbrdicu, jer samo ona vodi do vrha, kako to kaže kolega Karanov. Nalazimo se u podnožju Džinove bulje, poznatom brdašcetu na Košutnjaku. Jednostavnost je ključ za brilijantnost. „Samo treba da me nosiš do vrha brda“, govori učitelj. 80 kilograma mi je na leđima, 100 metara do vrha…

Pogledajte vojničko Akcijanje:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.