Vakcinacija dece u Srbiji: Situacija alarmantna | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica i roditeljstvo

Vakcinacija dece u Srbiji: Situacija alarmantna

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Epideliolozi upozoravaju da što je više nevakcinisane dece, to je rizik od epidemije veći, ali broj nevakcinisane dece u odnosu na prošlu godinu je ipak zabrinjavajuće mali.

U Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci, a epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je "situacija zabrinjavajuća i da se mora reagovati".

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 20.768 mališana, koji su planirani za vakcinaciju ove godine, zaštitu od malih boginja, rubeola i zauški (MMR) je primilo 5.496 mališana.

Ukoliko bude nastavljeno takvom dinamikom to znači da će do kraja godine biti vakcinisamo oko 50 odsto mališana, što je pad u odnosu na prošlu godinu za oko 15 odsto.

Pročitajte: pale prve kazne, biće ih još

Da bi se sačuvao kolektivni imunitet, podsećaju epidemiolozi, potrebno je da vakcinu primi 95 odsto mališana. Pojedinačno male boginje mogu da se jave, ali ako je dobar obuhvat vakcinacijom bolest ne može da se širi.

Radovanović upozorava da je situacija u kojoj se Beograd, ali i Srbija nalazi, što se tiče vakcinacije MMR vakcinom kao "građenje lomače", što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći.

"To je kao građenje lomače, treba samo da padne varnica i da se požar razbukti, odnosno da se epidemija raširi. To ne mora da se desi ni ove jeseni, ni na proleće, može za dve, tri godine ali sa malim obuhvatom vakcinisane dece raste verovatnoća da dođe do epidemije", rekao je Radovanović za Tanjug.

Pročitajte: Kakve su kazne za roditelje koji ne vakcinišu dete

On je podsetio da nije u pitanju samo jedna bolest, već tri - male boginje, rubeole, zauške, te da je neosnovano sejan strah među roditeljima o navodnoj povezanosti MMR vakcine i autizma.

Većina roditelja, dodaje, danas čeka da dete "malo ojača, da progovori" pa tek onda daju MMR vakcinu, a i pedijatri ih u tome uglavnom podržavaju.

Međutim, doktor kaže da nije slučajno što je predviđeno da se vakcina daje između 12. i 15. meseca, jer je tada imuni odgovor najbolji, a većina pedijatara male boginje ne doživljavaju kao realnu opasnost, jer ih u praksi nisu videlui - nisu imali obolelu decu.

"Skloniji su da relaksirano pristupe propisima i da odlože vakcinaciju ili čak dešava se da podrže roditelje koji su u nedoumici", kaže Radovanović.

Slučaj Rumunije govori sasvim suprotno. U epidemiji malih boginja obolelo je 4.880 ljudi, a umrlo 23 dece.

Pročitajte: Da li će se vratiti zaboravljene zarazne bolesti?

Radovanović pojašnjava da u nerazvijenim zemljama od malih boginja umre svaki 16 zaraženi, a u razvijenim zemljama jedan na nekoliko hiljada.

"Međutim, nije u pitanju samo umiranje. Svako hiljadito dete dobije zapaljenje mozga i to vrlo često ostavi trajne posledice. Svako dvadeseto dobije zapaljenje pluća završi u bolnici, što je trauma i za dete i za roditelja", naglasio je on.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu, te je prošle godine tu vakcinu u Srbiji primilo 81 odsto mališana, dok je u Beogradu svega 65, 2 odsto.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 34

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stankovic Milan

Osim imunoloških adjuvantnih svojstava, neki sastojci vakcine su poznati neurotoksini (na primer, živa, aluminijum (Al))23-27. Tako tipična formulacija vakcine sadrži sve potrebne biohemijske komponente kako bi se izazvali i autoimuni i neuroimuni poremećaji23. Osim toga, vakcine sadrže niz drugih otrova koji sami po sebi mogu da deluju kao neuroimuni i endokrini poremećivači (na primer, polisorbat 80, crveni fenol, fenoksietanol, formaldehid, mononatrijum glutamat, različiti antimikrobni agensi, ćelijske komponente životinjskog i abortiranog fetalnog tkiva, zagađivači zaostale nukleinske kiseline, infektivni agensi tkiva domaćina, itd.28,29. Iako se značaj svih ovih potencijalno otrovnih sastojaka vakcine često odbacuje, jer su prisutni samo u tragovima28,30, eksperimentalni dokazi pokazuju da kada se pojedinačno daju u koncentraciji koja se daje ljudima, i živa i aluminijum su sposobni da izazovu ozbiljne štetne trajne neuroimune posledice kod životinja31,39. Štaviše, aluminijumski adjuvansi (pojačivači) vakcina se sada čvrsto povezuju s poremećajima centralnog nervnog sistema, i raznim autoimunim/upalnim poremećajima kod odraslih ljudi23,40-49. Pošto deca dobijaju iz vakcina mnogo veću koncentraciju aluminijuma (i drugih potencijalno otrovnih jedinjenja vakcine) po kilogramu telesne težine, nego odrasli, oni su pod većim rizikom od neuroimunotoksičnih efekata vakcina23,42. Dalje, važno je shvatiti da put davanja većine vakcina (intramuskularno ili subkutano) može značajno smanjiti graničnu količinu otrovnog sastojka koji može da nanese povredu, u poredenju s oralnim davanjem istog jedinjenja u hrani ili vodi50,51.

Зоја

За све одвратне подмитљиве покварене ботове. Тема су мале богиње, заушке, рубеоле , шарлах, то су све болести које су годинама уназад и пре " вакцина" деца обољевала и најнормалније их пребродили. Ботови одвратни ,скрећете намерно са теме и мислите да замајавајте овај јадни напаћени народ причама о јадној африци где деца умиру од глади и које каквих америчких експеримената. Број који је раније умирао од горе наведених болести је незнатно већи обзиром на тадашњи ниво хигијене и приступа болести,

Zoro od Srbiju

@Зоја Sad tek vidim . Tvoj potajni ideal je da budeš " Luča mikrokozma " ovog naroda .

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA