Profesorka psihologije na univerzitetu "Stenford" dr Kerol Dvek provela je 40 godina istražujući i analizirajući dečji um, odnosno način na koji pojedine reči i ponašanja utiču na njih. Ona je želela da dokaže da deca koju roditelji hvale za napor i trud koji ulažu, pre nego za njihove sposobnosti, imaju veće šanse da budu uspešna u životu jer su motivisanija.

Jer, objašnjava ona, deca koja veruju da inteligenciju mogu da razviju, a ne da je "poprave", bolje se snalaze kada se suoče sa preprekama.

Sa druge strane, dr Dvek smatra da roditelji koji hvale decu kako su pametna, time ih podstiču na neiskrenost.

"Roditelji često govore deci da su pametna", kaže koautorka studije Gejl Hejman.

"Čak i kada roditelji i edukatori znaju da to loše utiče na motivaciju dece, i dalje to rade. Ono što naša studija dokazuje je da taj loš uticaj može da ide i dalje od motivacije i da utiče na moralne odluke koju deca donose. To decu podstiče da varaju, na testovima najčešće, kako bi imali što bolje rezultate", kaže psiholog koja izučava dečji razvoj.

Da bi potkrepile te teorije, dva eksperta su izvela eksperiment u kojem je učestvovalo 300 dece, polovina starosti tri, a druga polovina starosti pet godina. Deca su igrala igru pogađanja, a neke od njih su pre toga hvalili kako su pametni, pohvalili su sposobnosti nekih, a jednu grupu mališana uopšte nisu hvalili.

Grupa dece koja je pohvaljena je obećala istraživačima da neće varati u igri pogađanja, a istrživač je zatim usred igre napustio prostoriju.

Kamera je zabeležila da su ti mališani ipak varali - u odstustvu naučnika tražili su odgovore u knjizi koja je ostavljena na drugom stolu.

"Važno je pohvaliti decu za prave stvari", kaže jedan od autora studije dr Keng Li, koji objašnjava kakve posledice ima na dete ako ga hvalite da je pametno.

"Deca kojoj roditelji govore da su pametna često su pod pritiskom da budu dobri u svemu, a to ponekad vodi varanju", kaže on.

Šta vi mislite, da li treba deci govoriti da su pametna?