Popodnevno spavanje je važan deo dnevne rutine jer detetu omogućava da izdrži intenzivan fizički i mentalni razvoj u ranom uzrastu. Nova istraživanja pokazala su da je popodnevna dremka od vitalnog značaja i za učenje novih veština i pamćenje deteta.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Šefildu dokazala je vezu između dnevnog spavanja i razvoja bebe u prvoj godini života. Samo pola sata sna pomaže bebi da zapamti nove veštine koje je tog dana usvojila.

Tokom istraživanja je praćeno 216 beba, starosti između šest meseci i godinu dana, a testirana je njihova sposobnost da primene novostečene veštine, u zavisnosti od toga da li su u toku dana spavale ili ne.

Bebama koje su učestvovale u istraživanju psiholozi su pokazali kako da manipulišu lutkom koja se stavlja na ruku, kao rukavica, a zatim su proveravali da li će bebe umeti da ponove to nakon četiri i 24 sata.

Ispostavilo se da bebe koje su nakon "učenja" dremnule posle četiri sata mnogo bolje ponavljaju ono što im je pokazano, od onih koje nisu spavale, a isti rezultati dobijeni su i nakon 24 sata.

"Ovakvi rezultati sugerišu da je sasvim maloj deci nove veštine najbolje pokazivati upravo pre popodnevnog spavanja", kaže dr Džejn Herbert, koja je vodila istraživanje. "Do sada se verovalo da bebe najbolje uče kad su odmorne, ali zapravo je pravi trenutak za to kad su - pospane."

Ipak, da bi san imao ovako pozitivan efekat, neophodno je da beba spava barem pola sata.

"Ne mogu da spavam, poješće me krevet"

Evo koliko deca treba da spavaju

Devet faza uspavljivanja bebe koja ne bi da spava

"Baš mi se spava, ali baš neću da spavam"

Kako da se ne budi "svaka dva minuta"