Ekcem je zajednički naziv za različita stanja kože, koja karakteriše ljuspanje, svrab i crveni osip, prenosi Rojters.

Neka istraživanja su ukazala da je ovo oboljenje češće među decom u istočnim, nego u zapadnim delovima Nemačke. S obzirom da deca na istoku zemlje često ranije kreću u vrtiće, dr Klaudija Kremer i njene kolege sa IUF instituta u Diseldorfu su želeli da utvrde da li pohađanje vrtića pre navršene druge godine, ima veze s većom učestalošću ekcema.

Istraživanjem je praćeno 3.097 dece od rođenja do šeste godine. Do četvrte godine ekcem je konstatovan kod 13 odsto dece iz istočnih oblasti i kod osam procenata dece iz zapadnih oblasti zemlje.

Pri tom je u istočnim oblastima vrtiće, pre navršene druge godine, pohađalo 55 odsto dece, a u zapadnim svega šest odsto.

Tim iz Diseldorfa je utvrdio da postoji direktna veza između ranog pohađanja vrtića i povećanog rizika od ekcema. Taj rizik je povećan čak za 56 odsto.

Nije utvrđeno zašto je to tako, ali nemački stručnjaci pretpostavljaju da je razlog to što su deca u vrtiću izloženija raznim alergenima i mikroorganizmima nego kod kuće, a u mlađem uzrastu su na njih osetljivija nego kasnije.

Jedna od pretpostavki je i da rano pohađanje vrtića povećava nivo stresa kod mlađe dece, što ih čini podložnijim ekcemima.

(Tanjug)