Ako se u trudnoći hranite zdravo i raznovrsno, bićete zdraviji i vi i beba, a kad dete malo poraste, verovatno nećete morati da "ratujete" oko spanaća ili boranije. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da bebe izgleda pamte ukuse namirnica koje je majka konzumirala tokom trudnoće, i kad za to dođe vreme lakše ih prihvataju u ishrani.

Deca čije su majke tokom trudnoće i u periodu dojenja jele puno voća i povrća kasnije su bila "otvorenija" za zdrave namirnice.

"Ljudi su biološki predodređeni tako da ih privlače namirnice koje su bogate šećerom i solima, ali ne i gorka hrana, kakvo je na primer zeleno povrće. Zato je važno da bebe na vreme budu 'izložene' različitim ukusima, da bi ih kad dođe vreme lakše prihvatale", kaže dr Džuli Menela iz Monel centra u Filadelfiji, koja je vodila ovo istraživanje.

Bebe vrlo rano možete početi da navikavate na zdravu hranu, praktično još tokom trudnoće. Ako se majka hrani zdravo, tako da obroci obiluju različitim vrstama voća i povrća, kad dođe vreme da se bebi uvodi čvrsta hrana, ona će je mnogo bolje prihvatati, prenosi "Dejli mejl".

"Deca 'upijaju' informacije u vezi sa novim ukusima još pre rođenja. Naše istraživanje je pokazalo da bebe čije su majke tokom trudnoće redovno pile recimo sok od šargarepe kasnije mnogo lakše prihvataju kašice sa tim ukusom, od beba koje se sa ovim povrćem praktično prvi put susreću kad prelaze na čvrstu hranu", objašnjava dr Menela. "U uzrastu od dve godine više nema razloga da dete ne jede jednako raznovrsno kao odrasla osoba."

Važno je samo da roditelji ne pribegavaju trikovima i "maskiranju" povrća tako što će ga pomešati sa nekom hranom koju dete rado jede, jer je važno da klinci zavole ukus povrća nezavisno od ukusa drugih namirnica.

(MONDO)