Deca čije su majke tokom trudnoće redovno jele jabuke imaju manje šanse da obole od astme, pokazuju rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.
Deca čije su majke tokom trudnoće redovno jele jabuke imaju manje šanse da obole od astme, pokazuju rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.Tokom izrade studije, proučavane su navike u ishrani 2.000 trudnica, a zatim je praćeno zdravlje njihove dece u sledećih pet godina.
Zaključak do kog su stručnjaci došli je da deca čije su majke tokom trudnoće jele četiri ili više jabuka nedeljno imaju upola manje šansi da obole od astme, od one dece čije su majke jele jednu jabuku nedeljno, ili ih uopšte nisu jele.
Studija je pokazala i da se kod dece čije su majke tokom trudnoće redovno jele ribu alergijski ekcem kože javlja znatno redje nego kod dece čije majke nisu uživale u ribljim specijalitetima dok su bile u drugom stanju.
Ukoliko tokom trudnoće jedete jednu ili više porcija bilo koje vrste ribe nedeljno, rizik da vaše dete tokom prvih pet godina života dobije ekcem je smanjen za gotovo 50 posto.
Još uvek nema konačnog objašnjenja zašto baš jabuke i riba imaju tako blagotvoran uticaj na zdravlje deteta. Pretpostavlja se da je to posledica činjenice da su jabuke veoma bogate antioksidantima, a riba omega-3 masnim kiselinama, čiji je značaj za zdravlje ljudskog organizma već dobro poznat.
U svakom slučaju, i ova studija potvrdjuje ranije zaključke: zdrava, izbalansirana ishrana u trudnoći od presudne je važnosti za zdravlje deteta, a uzimanje svežeg voća ne može se u potpunosti zameniti vitaminskim dodacima.
(MONDO)