I nekoliko restorana u Srbiji će se pridružiti ovoj akciji, a vi?
Posle fantasticnog uspeha francuske vecere koja su organizovane u martu 2015, 2016. i 2017. godine, i ove godine ljubitelji ove kuhinje ce imati priliku da uživaju.
Cetvrto izdanje "Ukusa Francuske" planirano je za 21. mart 2018, a koncepcija je ostala ista: širom planete restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tacaka na gastronomskoj karti sveta, ponudice svojim gostima za veceru svoj meni u cast francuske gastronomije.
Godine 2015. ucestvovalo je 1.000 restorana, a cetiri godine kasnije, 2018. dogadaj ce okupiti 3.300 restorana iz celog sveta!
"Goût de France" (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dukasa i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Promovišuci ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na cinjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO listu svetske kulturne baštine.
Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu veceru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tacnije: njih 60.000).
Medutim, ova gastronomska fešta "Ukusi Francuske" ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeci lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se prikljuci akciji osmišljava svoj meni držeci se tradicionalnog francuskog okvira: bogatiji aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac.
Kroz ponudeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.
Osnovu treba da cine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šec´era, soli i proteina i sa mnogo povrca. Cenu ponudenih menija odreduju sami restorani.
Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Medunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvecih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su na spisku zvanicnih, brendiranih gastronomskih tacaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta.
Meniji ce u okviru "Ukusa Francuske" i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a po prvi put ucestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva.
Ovogodišnje izdanje ima temu: gastronomija regiona Nuvel Akiten (Nouvelle Aquitaine), ili, jednostavnije receno, Bordo sa okolinom, što je sinonim za gušciju džigericu, vina, tartufe, ostrige, pršut, sireve, pacetinu, gušcije meso, paštete… Takode, Alen Dikas je pozvao restorane u Francuskoj da deo menija posvete uspomeni na nedavno preminulog šefa, Pola Bokiza.
Procitajte i ovo: