U zavisnosti od toga da li ste na vrhuncu koncentracije i produktivnosti kasno popodne ili rano ujutru, bilo bi dobro da "skrojite" svoj dan tako da odgovara vašem unutrašnjam satu.

Američki istraživači su inače utvrdili da noćne ptice i ranoranioci imaju drugačije hronotipove, odnosno vreme kada im se spava. Ukoliko se ne držite svog prirodnog ritma, mogli biste da osetite posledice fenomena koji se zove društveni džet leg, kažu naučnici.

Kao rezultat toga, nameće se zaključak da ne postoji neki univerzalni obrazac kada je reč o zdravlju, zdravim navikama i fitnes rutini.

Da biste uspeli da vodite računa o sebi i svom zdravlju na najbolji mogući način, bez obzira na to kada ustajete, dr Dženi Frensis savetuje kako da organizujete dan.

RANORANIOCI

6 sati

Ako ste jutarnji tip osobe, verovatno vam neće biti teško da ustanete ujutru u šest sati. Popijte pola litra vode da biste dan započeli tako što ćete hidrirati telo i pripremili ga za vežbanje.

6:30 sati

Idite na trčanje ili vežbajte u prirodni, kako biste na prirodan način podigli nivo energije. Ako vežbate pre ručka, sagorećete i do 20 odsto više masti, a jutarnje vežbanje se povezuje i sa boljim funkcionisanjem mozga.

7:15 sati

Doručkujte. Najbolje je da ujutru imate malo "jači", obilniji obrok jer ćete tokom dana imati vremena da sve potrošite. Na primer, možete da jedete jaja, avokado i tost.

7:30 sati

Ovo vreme iskoristite da završite neodložne obaveze. Vreme je da budete produktivni, a i tako ćete sprečiti da vam do kraja dana obaveze "vise nad glavom". Kada se "bacite" na zadatke, napravite listu stvari koje želite da završite do ručka.

12 sati

Pošto ustajete rano, malo posle podneva možete i da ručate. Za taj obrok jedite ugljene hidrate - energija blago opada popodne, pa je zato OK da za ručak jedte pastu sa piletinom, na primer, kako se energija koju unesete duže održala.

16 časova

Ako pijete kafu, sada je vreme za taj napitak. Vaše telo i um su najbudniji ujutru, tako da vam kofein tada nije potreban. Zato je ovo vreme idealno za kofeinsku dozu. Imajte na umu da ako je popijete posle 17 časova, možda će vam poremetiti spavanje.

18:45 sati

Bilo bi dobro da u ovo vreme večerate, a preporučljivo je da jedete ribu i povrće ili neku salatu bogatu proteinima. To će vam dati energiju, a neće vam preopteretiti sistem za varenje pred spavanje.

19:30 sati

Budite kreativni. Možda ovo nije vaše optimalno vreme, ali istraživanja sugerišu da ste najkreativniji kada je mozak "pred spavanjem", pošto mentalni umor dovodi do novih načina razmišljanja.

21:30 sati

U ovo vreme nećete biti produktivni, pa ne forsirajte sebe. Umesto toga, napravite listu obaveza koje treba da obavite narednog dana. To će vam pomoći i da se brže uspavate, kažu stručnjaci.

22 časa

Lezite u krevet. Imate punih osam sati da spavate do šest sati ujutru, a onda - sve ispočetka.

NOĆNE PTICE

7:30 sati

Probudite se i ne odlažite alarm. Kada vas alarm naglo probudi, raste nivo krvnog pritiska i ubrzava se rad srca, a ako odložite alarm, sve se to usporava, pa će vam biti teže da ustanete.

7:40 sati

Pomerite zavese/podignite roletne. Kada kasno ležete u krevet i ustajete kasnije, izloženi ste sunčevim zracima manje nego ranoranioci, što nije dobro za vaše raspoloženje.

8 sati

Istuširajte se i pustite muziku. To će vam pomoći da se probudite, ali će i stimulisati vaš mozak i dati mu signal da dan počinje.

8:15 sati

Doručkujte. Možda ćete reći: "Ali, ja nisam gladan/gladna ujutru". Međutim, veoma je važno da jedete pre nego što izađete iz kuće kako biste pokrenuli metabolizam. Ne morate mnogo da jedete, dovoljna je jedna banana.

9 sati

Vreme je za kafu. To će povećati fleksibilnost krvnih sudova, ali nemojte da je popijete baš čim se probudite. Ne želite da kofeinom zamenite prirodan porast kortizola koji se u telu događa ujutru.

13 časova

Ručajte. Pošto ste noćna ptica, verovatno ćete kasno večerati, a onda će kasniji ručak, između 13 i 17 časova, sprečiti da popodne dođe do naglog pada šećera i željom za grickalicama.

17:30 sati

Vežbajte - i gledajte da to ne bude baš odmah posle ručka, dajte sebi malo vremena da svarite hranu. Trčanje ili kardio trening pomoći će vam da sagorite masti pred kraj dana, mada istraživanja pokazuju da je trening snage najbolji način da se iskoristi popodnevna energija.

19:30 sati

Večerajte. Možda ćete doći u iskušenje da jedete kasnije jer je celo veče pred vama, ali važno je da telu date vremena da svari hranu pre spavanja.

20 časova

Pripremite se za naredni dan. Spremite doručak, pripremite odeću za sutradan… Znate da ništa od toga ne želite da radite ujutru.

21:30 sati

Polako se umirujte čitanjem knjige ili gledanjem serije, filma. S obzirom na to da ste noćna sova i da imate dosta energije uveče, važno je da pre spavanja date sebi vremena da se umirite.

23 časa

Ako imate partnera, ovo je dobro vreme za "akciju" - naravno, ukoliko je i on noćna sova. To će vam pomoći da se brže opustite i zaspite.

23:15 sati

Pripremite se za krevet. Za razliku od ranoranilaca koji se uveče lako "isključe", vi morate da se pripremite za krevet. Isključite uređaje i prepustite se večernjoj rutini, pre nego što legnete da spavate.

23:30 sati

Idite na spavanje. Ako legnete u ovo vreme, imate osam sati da se naspavate do 7:30, pa sve ispočetka.