Čorba koju je osmislio Majkl Griger, američki nutricionista i autor knjige "Kako da ne budete na dijeti" ima jednu veliku prednost u odnosu na većinu "dijetalnih" jela - uspešno blokira hormone gladi.

Ispostavilo se da topla čorba pripremljena od raznoraznog povrća ima pozitivno dejstvo na mnaš metabolizam. Podstiče nas da često uzimamo manje porcije hrane, što dovodi do ubrzanja metabolizma, a sasmim tim se posepešuje i topljenje masnih naslaga.

Kako je Griger opisao, efekat je toliko snažan da bukvalno deluje da se svakom kašikom ove čorbe "tope" kalorije.

Zeleno povrće koje je jedan od bitnih sastojaka ove čorbe sadrži jedinjenja po imenu tilakoidi koji blokiraju glad i otežavaju apsorpciju kalorija iz masne hrane. Studije su pokazale da ovo jedinjenje za čak 47 % ubrzava mršavljenje. Skrob u pasulju ubrzava metabolizam za 25 %.

PROČITAJTE: Zdrava hrana nije važna samo za zdravlje i vitku liniju, već i za mozak

Kako autor ovog dijetalnog režima ističe, uz ovu čorbu ćete mršaviti i do osam kilograma svake nedelje, a evo kako da je napravite.

Recept za čorbu s povrćem

Sastojci:

1 iseckana glavica crnog luka

1 iseckana šargarepa

1 iseckan štapić celera

1 iseckan slatki krompir

4 šolje povrtnog bujona, blago posoljenog

1-3 šolje kinoe

450 g oceđenog konzerviranog pasulja

400 g iseckanog paradajza

3 kašike mešavine začina po želji (bez sol)

1 kašičica belog luka u prahu

3 šolje iseckanog kelja

SAZNAJTE: Najjeftinija dijeta: Košta 40 dinara dnevno, a topi salo bez muke

Priprema:

Na srednjoj vatri, u povrtom bujonu (1 šolja), kuvati luk, šargarepu, celer i krompir, dok sve ne omekša, otprilike 5 minuta. Dodati kinou, pasulj, paradajz, mešavinu začina, beli luk i preostali luk. Zatim prokuvati. Umešati i kelj. Kuvati poklopljeno dok kinoa ne omekša, otprilike 30 minuta. Jesti za ručak i večeru.

PROČITAJTE I... NIJE NAIVNO: Šta se u vašem telu dešava kad preterate sa gladovanjem

Primer jelovnika za jedan dan

Doručak: prepečeni hleb od celog zrnevlja tanko premazati orahovim puter ili namazom od avokada i paradajza.

Ručak: tanjir čorbe od povrća

Večera: tanjir čorbe od povrća ili salata od pasulja i povrća

Užina: kockica crne čokolade ili šaka integralnih grickalica sa salsom