Naučnica koja se bavi istraživanjima o ishrani Ketlin Alum otkriva koij su glavni razlozi za to što malo-malo pa zavirite u frižider, što je posebno izraženo ovih dana kada svi boravimo kod kuće mnogo više nego inače.

Obroci vam nisu strukturisani

Potpuno razumemo da su vam sve navike sada okrenute naglavačke jer radite od kuće ili ne radite uopšte i morate da sedite kod kuće po ceo dan. I to što ste sada "iskočili iz koloseka" vam otežava želju da se zdravije hranite.

Alumova kaže da je najvažnije da dan započnete na isti način kao što ste započinjali u regularnim okolnostima. To znači da, bez obzira na to što radite od kuće, treba da napravite pauzu za ručak, da imate nekoliko manjih užina i da obavezno imate bogat, zdrav doručak!

Dobar doručak će vas duže držati sitim, započećete dan na pravi način i bićete manje skloni tome da grickate nešto između obroka. Gledajte da u okviru prvog obroka unesete kvalitetne ugljene hidrate i proteine, kao i hranljiva vlakna.

Niste fokusirani

Ako i vi bezbrižno žvaćete nešto dok skrolujete po telefonu, postavite sebi izazov da jedete bez ikakvih ometača sa strane – u suprotnom, registrovaćete da ste jeli tek kada se dobro prejedete ili pojedete celu kesicu grickalica!

Naučnici su utvrdili i da što su ljudi manje fokusirani na hranu koju jedu, to im ona pruža manje zadovoljstva, zbog čega jedu više nego što su planirali.

U ovom slučaju, može da pomogne i da unapred odredite količinu hrane koju ćete pojesti, kao i to da grickalice ne jedete direktno iz kesice, već iz posudice ili sa tanjira!

Pod stresom ste

Pa, budimo realni – jeste stresno što morate da sedite kod kuće, što ste možda odvojeni od voljenih osoba, što ste usamljeni, brinete zbog posla, radite od kuće... i tako već neko vreme. Postoje psihološki razlozi zašto se okrećemo hrani kada nam se svet okrene naglavačke, a recimo i da nam hrana pomaže da skrenemo misli bar na kratko sa stvari koje nas brinu.

Naravno, kada ste pod stresom, ne jede vam se šargarepa – tada telo traži šećer i visokokalorične namirnice, ali možete tome da se oduprete. Pre nego što pojedete celo pakovanje keksića, recimo, zapitajte da li ste stvarno gladni, zbunjeni, nervozni, da li ste žedni, je li vam dosadno?

Kada razmislite o tome, to će vam pomoći da prepoznate okidače i lakše ćete se izboriti sa emocijama, bez korišćenja hrane u te svrhe.