Ako pitate ljude kako kuvaju pirinač, verovatno će vam svi reći isto – sipam pirinač u šerpu, nalijem vodu, posolim i kuvam dok ne omekša, zatim ocedim višak vode.

I u suštini, to nije sasvim pogrešno, ali nutricionistkinja Rudžuta Divekar koja dolazi iz Indije, zemlje gde se pirinač jede svakodnevno, zna caku kako da ova namirnica bude ukusnija i još zdravija.

Ona kaže da je jako važno da pirinač pre kuvanja operete, ali i potopite da odstoji u vodi, kako bi imao bolje nutritivne vrednosti. Osim toga, nutricionistkinja tvrdi da je to važno i da bi gastrointestinalni trakt bolje apsorbovao minerale i vitamine iz pirinča.

Dodatni plus je što se pirinač kraće kuva nakon što je odstajao neko vreme u vodi, a i tekstura mu je lepša.

Potapanjem pirinča u vodu uklanja se fitatna kiselina, koja sprečava organizam da upije sve nutrijente iz ove namirnice, tvrdi nutricionistkinja iz Indije.

Reč je o supstanci koja se prirodno nalazi u biljnim semenima, a narušava sposobnost tela da apsorbuje gvožđe, cink i kalcijum. Posebno visok nivo supstance se nalazi u semenu, žitaricama, pasulju i orasima.

Ali, postoji jednostavan način da se ukloni "problematična"fitatna kiselina, a to je potapanje pirinča u vodu.

Koliko dugo pirinač treba da stoji u vodi

Smeđi pirinač treba da stoji potopljen uvodi između četiri i šest sati, dok je vreme za beli pirinač daleko kraće – dovoljno je da odstoji oko 15 minuta.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.