Iako svi znamo da bi bilo najbolje da spavamo po osam sati tokom noći, činjenica je da u mnogim slučajevima iz ovog ili onog razloga to nije izvodljivo. Ali, postoji trik koji će vam pomoći da budete odmorni i naspavani čak i kada ste spavali znatno manje od tih osam sati, koliko je poželjno.

Naime, stvar je u tome da postoje različite faze sna i da nikako nije dobro da se probudimo usred neke faze, jer ćemo onda biti ošamućeni i nenaspavani. Svaka faza traje oko 90 minuta i idealno bi bilo da ih tokom noći "prođemo" šest ili sedam.

Ali, da biste se probudili odmorni i kada iz bilo kog razloga ne možete da spavate sedam-osam sati, možete da uradite sledeće – u odnosu na vreme kada treba da ustanete ujutro, izračunajte kada je najbolje da legnete u krevet.

Na primer, ako treba da ustanete u 7:30 ujutro, najbolje je da odete u krevet u 22:16, 11:46, 1:16 ili 2:46. Tako ćete ujutro biti manje umorni jer nećete prekinuti nijednu fazu sna.

Smatra se da je prosečnoj osobi potrebno oko 14 minuta da zaspi, i upravo to je uračunato u ovo vreme.

Dakle, u koje god vreme da ležete, računajte na to da vam treba oko 14 minuta da utonete u san. Objašnjeno na primeru iznad, ako legnete u 22:16, pretpostavka je da ćete zaspati do 22:30, pa buđenjem u 7:30 ujutro nećete prekinuti nijednu fazu sna usred, već ćete ustati između dve faze i bićete odmorni i nasmejani.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.