Dobar i kvalitetan san je neverovatno važan, pomaže da mozak pravilno i brzo funkcioniše.

Nedostatak sna utiče i na učenje, pamćenje, raspoloženje, emocije i razne biološke funkcije.

Ovih 5 trikova garantuju brz i lep san!

1. Tehnika 4-7-8

Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba, potpuno izdahnite na usta. Zatvorite usta i udahnite kroz nos dok u sebi brojite do četiri. Zatim zadržite dah i brojite u sebi do sedam. Otvorite usta, potpuno i glasno izdahnite dok brojite do osam. Ponovite ovo bar tri četiri puta. Ova tehnika opušta i garantuje brz san. 

2. Pustite relaksirajuću muziku

Mnoga studija su pokazala da određena muzika utiče na kvalitet sna i rešava nesanicu. Caka je u tome da se sluša budistička muzika pred spavanje. Melodija i ritam ovih pesama, u našem umu prouzrokuje opuštanje što dovodi do spavanja. 

3. Fokusirajte se na to da ostanete budni 

Ovaj trik verovatno zvuči čudno, ali na ovaj način ćete uspeti da zaspite. Ukoliko legnete i terate sebe da zaspite, samo povećavate stres koji vas čini budnim. Probajte da naterate sebe da ne spavate, nivo stresa je manji jer ste već budni, shvatićete da je ovo uspelo tek ujutru kada se probudite naspavani. 

4. Vežbajte tokom dana 

Fizička aktivnost se smatra veoma važnom za dobar i zdrav san. Izmorite telo tokom dana, kako bi se lakše namestilo i bilo spremno za krevet. Studija su pokazala da je jutarnje trčanje, vežbanje ili odlazak u teretanu mnogo bolje, jer telo nakon ustajanja već dobija energiju koju polako troši tokom dana. 

5. Prestanite da gledate u sat 

Ukoliko gledate svaki sekund u sat i nervirate se što niste još zaspali, povećavate stres i još više budite sebe. Pokušajte da sklonite od sebe sve satove i smirite vaše telo.

Probajte neki od ovih trikova i konačno se naspavajte!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.