Znate li šta Rusi uvek jedu za doručak? Kašu od heljde! Pripremaju je u slatkoj i slanoj varijanti, uz dodatak putera, slaninice, suvog i svežeg voća. I tako stotinama godina unazad.
Svakog jutra, stavljajući na sto tanjir tople heljdine kaše, majke ne propuštaju da kažu deci da je to najzdraviji doručak na svetu. I potpuno su u pravu, A znate li zašto?
Koliko je heljda korisna poznato je od davnina, sadrži obilje hranljivih i važnih nutrijenata.
Zrna heljde sadrže: lako svarljive proteine - do 16% (uključujući esencijalne aminokiseline - arginin i lizin), ugljene hidrate - do 30% i masti - do 3%, brojne minerale (gvožđe, kalcijum, fosfor, bakar, cink, bor, jod, nikl, kobalt), celulozu, jabukovu, limunsku, oksalnu kiselinu, vitamine grupe B (folna kiselina - vitamin B6), PP i P (rutin).
Kako pomaže?
Zahvaljujući obilju folne kiseline, snažno se bori protiv virusa, što je jedan od razloga zbog čega je ova namirnica obavezna u zimskom periodu!
Gvožđe iz žitarica (heljda je prvak u sadržaju gvožđa) pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca i garantuje dobar ten, preporučuje se kod anemije. Takođe normalizuje nivo hemoglobina, kalijum održava optimalan krvni pritisak, kalcijum je odličan saveznik u borbi protiv karijesa, lomljivih noktiju i krhkih kostiju, a magnezijum štiti od depresije i pomaže u borbi protiv viška kilograma.
Prema rečima lekara, heljda je korisna za ljude sa dijabetesom i gojazne ljude. Kaša od ove namirnice pomaže rad srca i jetre, u uklanjanju viška holesterola iz tela (što znači da oni koji je redovno jedu su u manjem riziku od ateroskleroze i srčanih problema), uklanja toksine i jone teških metala iz tela.
Heljda se preporučuje osobama koje pate od vaskularnih bolesti, reume i artritisa, smanjuje propusnost krvnih sudova i njihovu krhkost, a sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka.
Ishrana za onkološke pacijente
Ruski onkolog Volf Laskin, koji sepreko 30 godina bavi isključivo malignitetima, svojim pacijentima, čak i onima u poodmakloj fazi kancera, preporučivao je dijetu koja je počinjala heljdom.
Evo kako se po Laskinu kuva osnovna heljdina kaša:
Sastojci:
- 50 g heljde, sirove ili pečene (sirova je zdravija, pečena ima malo lepši ukus)
- 150 ml vode (uvek tri puta više vode od količine heljde)
- samo prstohvat soli
Priprema:
Heljdu preliti sa 150 ml vode i ostaviti da odstoji, minimum pola sata, maksimum 12 sati. Zatim procediti, dobro isprati. Vratiti u šerpu i naliti sa 100 ml vode, dodati so, kuvati dok ne provri pa smanjiti vatru i kuvati još nekoliko minuta, bez mešanja, dok vode ne uvri.
Gde je naći?
U prodavnicama zdrave hrane može se kupiti heljda u zrnu, sirova i propržena. Rusi više vole tamniju prženu jer je ukusnija, ali zelenkasta sirova heljda je ipak mnogo lekovitija.
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Sloboda Mićalović napadnuta na parkingu: Evo kako je poznata glumica završila u Urgentnom centru