Kardiolog dr Stiven Gandri objasnio je jednostavan trik uz koji batat, ali i druge namirnice kao što su pasulj i mahunarke, postaju još zdraviji!

Nije vam potreban nikakav dodatni sastojak koji se teško nalazi ili skupo plaća, sve što vam je potrebno već imate u kuhinji.

Slatki krompir ili batat bogat je nutrijentima važnim za imunitet, pamćenje i varenje, sadrži vitamine A i C, kalijum kao i gomilu zdravih minerala. Pomaže varenje, kao i mršavljenje, a sadrži i otporni skrob, tip ugljenog hidrata koji se ne svari potpuno već fermentiše u debelom crevu gde služi kao prebiotik.

Kardiolog kaže, kada pripremite slatki krompir, napravite više i ostatke stavite u frižider. Hlađenje preko noći će otporni skrob učiniti još otpornijim. Istraživanja su pokazala da namirnice koje imaju visok sadržaj otpornog skroba nakon hlađenja i ponovnog zagrevanja imaju još viši nivo te supstance.

"Ispecite slatki krompir, pa ga ohladite na sobnu temperaturu i ostavite u frižideru preko noći. Sutradan će biti još zdraviji jer će hlađenje učiniti čudo za otporni skrob. Jedina važna stvar je da ga ne podgrevate na visokoj vatri, jer ćete poništiti taj efekat, već na laganoj vatri i uz stalni nadzor", rekao je on.

Isto pravilo važi za mahunarke kao što su grašak ili pasulj, a pročitajte šta se dešava u telu ako svakog dana jedete pasulj!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.