Nebojša Stamenović poznatiji kao Neša Travka trenutno je najpoznatiji niški kuvar, a uprkos tome što živi u gradu u kome se maltene na "svakom uglu" priprema i prodaje roštilj, Stamenović na svom meniju nema pljeskavice, ćevape, vešalice i slične gurmanluke.
U svom restoranu priprema obroke od povrća, voća, gljiva, šumskih plodova i lekovitog bilja. Za "Agroklub" je dao važan savet svima - manite se mesa, ukoliko hoćete da budete zdravi. Objašnjava da se meso nekada jelo samo na slavama, odnosno tri do četiri puta godišnje i ljudi bi toliko često i sada trebalo da ga jedu. On jede isključivo jagnjetinu i to samo par puta godišnje.
"Mi nismo predodređeni da jedemo meso svakoga dana. U našem organizmu ta hrana se zadržava tri do četiri dana, ona zapravo truli u našim crevima, što uzrokuje stvaranje parazita. Iz 100 grama mesa se apsorbuje samo pet odsto proteina, a iz 100 grama kuvanog pirinča i sočiva apsorbuje se 28 proteina", objašnjava Stamenović.
Šta to zapravo jedemo?
Istakao je da se i sam hranio poput većine ljudi na ovim prostorima, sve dok se jednog dana nije zapitao šta to zapravo jede.
"Imao sam priliku da vidim šta se sve stavlja u pljeskavice, ćevape, a stavlja se svašta; soja, celuloza. Pored toga puno sam planinario i provodio vreme u prirodi i to me je takođe podstaklo da promenim način ishrane. Tako sam postao kuvar i travar."
Iako je diplomirani ekoturizmolog, koji "za pojasom" ima i desetak zanata (autoelektričar, keramičar, vatrogasac...), svojim najznačajnijim radnim iskustvom smatra to što je tri godine proveo na Svetoj Gori i bio šef hilandarske kuhinje.
"Sa promenom načina ishrane počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju, izučavao sam šta se jelo ranije, šta su naše bake pravile. Specijalitete sam najpre pravio za sebe, a posle sam ih ponudio i prijateljima, a i njima su se dopali", navodi Stamenović.
Kako je istakao, osim što priprema hranu za goste, on ih i edukuje o gljivama i lekovitom bilju. Uči ih da eksperimentišu u kuhinji, ali da za pripremu obroka koriste isključivo izvorsku vodu i da kuvaju na šporetu na drva ili na plin, a nikako u kuvalu.
"Svako ko dođe u Kuću čaja ode bogatiji znanjem i sa nekim novim iskustvom. Sve više ljudi je zainteresovano za zdravu hranu i menja način ishrane. Međutim, neznanje vlada, ljudi ne znaju elementarne stvari o hrani, o tome šta se sa čime slaže."
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
(Biljana Ljubisavljević)
Vezenkov zabija nož u leđa Bugarima: Bomba u Eurobasket 2025, MVP Evrolige menja reprezentaciju?
Priveden bivši košarkaš Partizana i reprezentacije: Optužen za nasilje u porodici!
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona