Već smo vam rekli koliko je zdrav sremuš, a evo još jednog zelenog lisnatog povrća koje je prava bomba za zdravlje!

Blitva, skromna i jeftina namirnica dostupna tokom proleća i leta, sadrži vitamine, minerale i vlakna, sve su to važni nutrijenti za imunitet i zdravlje srca!

Oko 200 grama kuvane blitve sadrži više od polovine neophodne dnevne doze vitamina C, više od preporučene doze vitamina A i K, zatim vitamin E, proteine, vlakna, kalcijum, bakar, mangan, magnezijum pa čak i gvožđe.

Vlakna u blitvi pomažu redovno pražnjenje creva, zbog čega je varenje poboljšano, nivo šećera u krvi stabilan, nivo holesterola manji a razvoj dobrih bakterija, ključnih za jak imunitet, poboljšan.

Kalijum, kalcijum i magnezijum u blitvi smanjuju holesterol a vlakna omogućavaju da se on izbaci pre nego što ga telo apsorbuje, zbog čega blitva štiti od srčanih oboljenja.

Antioksidanti u blitvi su polifenoli i karotenoidi koji joj daju jarku boju, a štite ćelije od štete koju im nanose slobodni radikali. Unos antioksidanata povezan je sa manjim rizikom od mnogih hroničnih oboljenja.

Cela ta količina ima samo 35 kalorija, što je otprilike kao jedna trećina parčeta hleba. Dakle, uneli ste mnoštvo vitamina, antioksidanata i drugih nutrijenata, a kalorijska vrednost je izuzetno niska!

Zeleno lisnato povrće kao što je blitva lako se dodaje u salate i druga jela, i retko se veoma dugo kuva zbog čega se u njemu zadržava više korisnih hranljivih materija i vitamina.

(MONDO)