Za razliku od biljnih začina, poput bosiljka, mirođije, peršuna i slično, za koje ne postoji ograničenje kad je reč o količini, svi lekari će vam reći da kada je reč o soli budete obazrivi.
Preterana količina škodi bubrezima, vezuje vodu u telu, pa sami tim utiče i na zadržavanje iste, a dokazano je i da trenutno podiže krvni pritisak.
Takođe, umesto "obične" kuhinjske soli, preporuka je upotreba morske, himalajske (ružičaste) ili kalijumove. Osim što su ove vrste prilično skuplje, u čemu je razlika i da li su zaista ove druge vrste zdravije?
Obična kuhinjska so se industrijski prerađuje, odnosno prečišćava, zbog čega je lišena kalijuma. Nedostatak ovog minerala u soli narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u telu, što ima štetne posledice po zdravlje.
Himalajska i morska so su zdravije, ističu stručnjaci. One sadrže značajnu količinu nutrijenata u tragovima (gvožđe, magnezijum, bakar, sumpor, itd.), koje su važne za optimalno funkcionisanje organizma. Zasićenije su, narodskim jezikom rečeno - slanije, pa se u pripremi jela koristi i manja količina.
Međutim, ni sa njima se ne sme preterivati. Ne preporučuje se da se unosi više od tri grama dnevno čak ni ovih "zdravih" soli.
Petrušev dominirao, Zvezda šokirala Monako: Kodi i Filip za muk u Monte Karlu!
Kevin Panter spreman za Željkove zamke! Intervju: Tek kad odeš shvatiš šta si ostavio
Svetislav Pešić u emisiji izdiktirao spisak Srbije: Pozvao trojicu iz Zvezde, a četvoricu iz Partizana
"Ne gledamo tabelu, ne obraćamo pažnju na to!" Navijači u transu, ali Sferopulosa to ne zanima
Nedović tražio izmenu i samo seo na klupu! Loše vesti za Zvezdu, ovo ne valja