Za razliku od biljnih začina, poput bosiljka, mirođije, peršuna i slično, za koje ne postoji ograničenje kad je reč o količini, svi lekari će vam reći da kada je reč o soli budete obazrivi.
Preterana količina škodi bubrezima, vezuje vodu u telu, pa sami tim utiče i na zadržavanje iste, a dokazano je i da trenutno podiže krvni pritisak.
Takođe, umesto "obične" kuhinjske soli, preporuka je upotreba morske, himalajske (ružičaste) ili kalijumove. Osim što su ove vrste prilično skuplje, u čemu je razlika i da li su zaista ove druge vrste zdravije?
Obična kuhinjska so se industrijski prerađuje, odnosno prečišćava, zbog čega je lišena kalijuma. Nedostatak ovog minerala u soli narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u telu, što ima štetne posledice po zdravlje.
Himalajska i morska so su zdravije, ističu stručnjaci. One sadrže značajnu količinu nutrijenata u tragovima (gvožđe, magnezijum, bakar, sumpor, itd.), koje su važne za optimalno funkcionisanje organizma. Zasićenije su, narodskim jezikom rečeno - slanije, pa se u pripremi jela koristi i manja količina.
Međutim, ni sa njima se ne sme preterivati. Ne preporučuje se da se unosi više od tri grama dnevno čak ni ovih "zdravih" soli.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!