Vreme je roštiljanja i dok se roštilj majstori ponose svojim malim tajnama za savršeno meso, lekari upozoravju na grešku koju mnogi prave. Neki od sastojaka marinade za ćevape i ražnjiće mogu da izazovu probleme sa bubrezima.
Prema rečima lekara, dva sastojka su posebno opasna po zdravlje - sirće i kupovni majonez.
"Majonez je možda najgora opcija za one koji žele da budu zdravi", upozorila je dijetlog Irina Morozova.
Činjenica je da majonez zagrevanjem počinje da oslobađa mnogo nezdravih masti i supstanci koje bukvalno mogu da otruju telo. Inače, majonez sam po sebi ne može se reći da oiluje korisnim sastojcima. Svi oni pojedinačno, a posebno zajedno mogu izazvati velike zdravstvene probleme.
Sirće nije ništa manje opasno. Izuzetno negativno utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Ako često jedete ćevape marinirane u sirćetu, postoji veliki rizik od oboljenja bubrega, ističu lekari.
Još jedna namirnica, a koja važi za zdrave - kefir, nikako se ne preporučuje za mariniranje mesa. On ometa apsorpciju korisnih proteina i gvožđa iz mesa.
Koja marinada je najbolja?
Lekari i nutricionisti preporučuju da se meso potapa u marinadu koja ne sadrži "kupovne" proizvode. Možete koristiti luk, beli luk, začine iseckane u mlinu za meso ili blenderu. Ovi sastojci će učiniti ćevape i ražnjiće neverovatno ukusnim, a pritom su potpuno bezbedni po zdravlje.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću