Praseće pečenje, specijalitet domaće kuhinje, najčešće se priprema u vreme praznika, kako zimskih tako i prolećnih i letnjih. U mnogim domaćinstvima prasenc" je nezaobilazno na trpezi u vreme Uskrsa, a kako izneći negativne efekte ovog gurmanluka?

Da li postoji način da uživamo u slasnom mesu bez griže savesti i bojazni za zdravlje? Ono što predstavlja najveći rizik kod ovog jela jeste količina masti koja mu baš daje tu slast, ali i pogoršava zdravlje.

Prema se u rerni, u pekaču, a ako vremenske prilike to dozvoljavaju, mnogi rado okreću prasence na ražnju. Kad je reč o zdravoj opciji, neki od ovih načina pripreme se više preporučuju. 

"Ono sa ražnja ima manje kalorija nego pečenje ispod sača, pa još ako se doda krompir u tu masnoću, unećete mnogo bespotrebnih kalorija. Zdravija varijanta je da, ako meso pečete u pekaču, stavite podlogu od povrća, malo vode i pečete poklopljeno, a krompir obarite i prelijete s vrlo malo soka od pečenja", objasnila je za Novu S nutricionista Branka Mirković.