![](/img/placeholders/placeholder-mondo.png)
Praseće pečenje, specijalitet domaće kuhinje, najčešće se priprema u vreme praznika, kako zimskih tako i prolećnih i letnjih. U mnogim domaćinstvima prasenc" je nezaobilazno na trpezi u vreme Uskrsa, a kako izneći negativne efekte ovog gurmanluka?
Da li postoji način da uživamo u slasnom mesu bez griže savesti i bojazni za zdravlje? Ono što predstavlja najveći rizik kod ovog jela jeste količina masti koja mu baš daje tu slast, ali i pogoršava zdravlje.
Prema se u rerni, u pekaču, a ako vremenske prilike to dozvoljavaju, mnogi rado okreću prasence na ražnju. Kad je reč o zdravoj opciji, neki od ovih načina pripreme se više preporučuju.
"Ono sa ražnja ima manje kalorija nego pečenje ispod sača, pa još ako se doda krompir u tu masnoću, unećete mnogo bespotrebnih kalorija. Zdravija varijanta je da, ako meso pečete u pekaču, stavite podlogu od povrća, malo vode i pečete poklopljeno, a krompir obarite i prelijete s vrlo malo soka od pečenja", objasnila je za Novu S nutricionista Branka Mirković.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću