Sve vrste voća su zdrave i ako pitate nutricioniste, reći će vam da je najbolje da jedete raznovrsne voćke. I to zaista jeste najbolja opcija jer različito voće sadrži i različite vitamine i minerale koji su neophodni našem organizmu za optimalno funkcionisanje.

Ali, ako bi trebalo da izabete jednu vrstu voća koja je najzdravija, onda je to bobičasto voće.

"Kada je reč o voću, bobičasto je zaista na vrhu liste", kaže nutricionistkinja Ejmi Gudson. "Puno je vlakana, vitamina C i flavonoida, koji su moćni antioksidanti".

U poređenju sa drugim vrstama voća, bobičasto sadrži ubedljivo najviše vlakana. U jednoj šolji malina ili kupina nalazi se čak osam grama vlakana, što je nešto više od 30 odsto preporučenog dnevno unosa. Inače, vlakna su važna za zdravlje creva, varenje, a imaju ulogu čak i u mršavljenju.

Osim toga, bobičasto voće je važan izvor antioksidanata, sastojaka koji usporavaju starenje i dobro utiču na zdravlje – štite ćelije od slobodnih radikala, koji izazivaju oksidativni stres i vode do hroničnih bolesti.

Iako i druge vrste voće sadrže antioksidante, bobičasto voće i nar ih imaju najviše.

A kada je reč o bobičastom voću, koja vrsta je najbolja? Nutricionistkinja kaže da – borovnice, jer su pune antioksidanata i polifenola.

(MONDO)