Hleb i peciva su jedne od najomiljenijih namirnica svih Srba. Naše domaćice vole da mese, pa tako ne začuđuje što gotovo da nema kuće u kojoj negde u ostavi ili plakaru nećete pronaći brašno.

Međutim, malo ljudi zna kako se ova namirnica pravilno čuva, kao i da to zavisi  od vrste brašna. Ako ne znate osnovne principe, brašno se može "pokvariti" nekoliko puta brže.

Većina vrsta brašna može da se bez problema čuva na sobnoj temperaturi tri do osam meseci. Ali treba uzeti u obzir i metodu kojom je ova namirnica napravljena i od čega. To će mu produžiti rok trajanja.

Belo brašno

Napravljen je od jezgra zrna pšenice, a sadržaj glutena u ovoj namirnici je umeren. Možete jednostavno da ga čuvate na polici, gde neće izgubiti na kvalitetu i do osam meseci. Ali ako se drži u frižideru, ovaj rok trajanja će se profužiti na godinu dana, a ako je u zamrzivaču - i do dve.

Brašno od celog zrna

Za razliku od belog, napravljeno je od tri komponente zrna pšenice. Ova namirnica je zasićena uljima koja su izložena vazduhu i sunčevoj svetlosti. Zbog toga brašno od celog zrna može brže da se pokvari - čak za samo tri meseca ako se čuva na sobnoj temperaturi. Da biste produžili ovaj period, morate da ga stavite u zatvorenu posudu u frižideru.

Brašno bez glutena

Idealno je za osobe sa intolerancijom na gluten. Ova vrsta brašna sadrži puno vlage i zbog toga je podložna plesni. Na polici, u ormaru, rok trajanja mu je u proseku jedan do dva meseca. Ako se čuva u frižideru - do šest meseci, u zamrzivaču - do godinu dana. Brašno od orašastih plodova smete da držite samo u frižideru jer sadrži puno ulja.

Generalno, zatvorene posude i tegle su pogodne za kraće čuvanje različitih vrsta brašna. Držite ih na hladnom, suvom i tamnom mestu.