Iako je najbolje uvek koristiti sveže meso, nismo uvek u prilici za to, pa onda posežemo za zamrznutim komadima. I to je sasvim OK, ali je važno samo da ga pravilno čuvamo i pravilno odmrzavamo, kako bismo izbegli zarazu bakterijama.

Kada je reč o odmrzavanju, postoje dva načina na koji ljudi to najčešće rade, i oba su pogrešna. Naime, ili odmrzavamo meso na brzinu, stavljajući ga u vruću vodu ili ga ostavljamo negde na kuhinjskom pultu da prenoći, kako bi bilo odmrznuto da ga sutradan upotrebimo.

Nijedan od ova dva načina nije dobar jer može da dođe do razvoja bakterija, a kada je reč o ostavljaju mesa na sobnoj temperaturi, tu ne bi trebalo da stoji duže od dva sata jer paralelno sa otopljavanjem mesa dolazi i do razmnožavanja bakterija.

Zapravo, stručnjaci tvrde da postoji samo jedan potpuno bezbedan način za odmrzavanje mesa, a on podrazumeva malo planiranja unapred. Umesto pomenuta dva načina kojima se ljudi najčešće koriste, najbolje je da meso iz frižidera prebacite u frižider dan pre nego što ćete ga koristiti u pripremi jela. Ovo rešenje nije najbrže, ali je definitivno najzdravije i najbezbednije.

(MONDO)