Spremanje mesa ponekad ume da bude nezgodno, posebno kada je reč o teletini ili govedini, koja je po pravilu malo "žilavija". Ukus mesa zavisi najpre od vrste mesa, začina koje dodajete, marinade, načina na koji ga pripremate... Ali koje god meso da spremate, postoje četiri trika koja će vam pomoći da ono uvek bude mekano i sočno.

Napravite marinadu

Gotovo svako meso će biti lepše uz marinadu jer na taj način upija ukuse, postaje mekano. Najbolje je da u svojim marinadama koristite kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta jer će najbolje omekšati vlakna.

Dodajte so

Čak i ako ne marinirate meso, važno je da ga pre pripreme posolite. So će podstaći otpuštanje prirodnih sokova, tako da će meso biti značajno mekše.

Birajte odgovarajuću temperaturu

Ne može svaka vrsta mesa da se sprema na istoj temperaturi. Nedovoljno kuvano meso će da bude žilavo, dok prekuvano može da bude suvo i tvrdo. Zato je najbolje da istražite i pažljivo pročitate recept pre pripreme jela.

Ostavite da odstoji

Nemojte da žurite i stavljate meso na sto odmah nakon što ga skinete sa vatre. Dajte mu malo vremena da odstoji u sokovima i upije ukuse koji će ga učiniti sočnijim i mekanijim.

(MONDO)