Spremanje mesa ponekad ume da bude nezgodno, posebno kada je reč o teletini ili govedini, koja je po pravilu malo "žilavija". Ukus mesa zavisi najpre od vrste mesa, začina koje dodajete, marinade, načina na koji ga pripremate... Ali koje god meso da spremate, postoje četiri trika koja će vam pomoći da ono uvek bude mekano i sočno.
Napravite marinadu
Gotovo svako meso će biti lepše uz marinadu jer na taj način upija ukuse, postaje mekano. Najbolje je da u svojim marinadama koristite kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta jer će najbolje omekšati vlakna.
Dodajte so
Čak i ako ne marinirate meso, važno je da ga pre pripreme posolite. So će podstaći otpuštanje prirodnih sokova, tako da će meso biti značajno mekše.
Birajte odgovarajuću temperaturu
Ne može svaka vrsta mesa da se sprema na istoj temperaturi. Nedovoljno kuvano meso će da bude žilavo, dok prekuvano može da bude suvo i tvrdo. Zato je najbolje da istražite i pažljivo pročitate recept pre pripreme jela.
Ostavite da odstoji
Nemojte da žurite i stavljate meso na sto odmah nakon što ga skinete sa vatre. Dajte mu malo vremena da odstoji u sokovima i upije ukuse koji će ga učiniti sočnijim i mekanijim.
(MONDO)
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"
Navijači Partizana prvi put zviždali svom igraču: Gube strpljenje za njega, evo čije su ime skandirali!